Zdravstveni djelatnici iz bolnice u Vinogradskoj telefonski javljaju onkološkim pacijentima da ne dolaze na terapiju jer nekih lijekova nema.

Galerija Vinogradska bolnica Bolnica, ilustracija - 2 Medicinska sestra, ilustracija +0 Bolnica, ilustracija

Vinogradska bolnica na zalihama više nema pojedinih tzv. pametnih lijekova za onkološke bolesnike, odnosno ciljane i skupe lijekove za terapiju pacijenata.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Frcaju iskre! Liječnici odgovorili Plenkoviću nakon iznimnog pothvata na Merkuru: "Pih, i to je stresan posao" Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna

Radi se o lijekovima koje inače odobrava Povjerenstvo bolnice i čija cijena može doseći i do 100.000 kuna mjesečno. Onkološki pacijenti tako su počeli osjećati na svojoj koži ograničenu isporuku lijekova uslijed prijepora Vlade i Veledrogerija oko nagomilanih dugova.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice su nam potvrdili da zovu pacijente zbog nedostatka lijekova.

"U KBC-u Sestre milosrdnice od sutra počinjemo imati probleme s određenim lijekovima, naime, danas smo bili primorani odgoditi dvoje bolesnika s predviđenih terapija, a za sutra smo odgodili još petero bolesnika naručenih za terapiju. Svi oni će biti pozvani čim se uspostavi isporuka lijekova Bolnici", navedeno je u priopćenju bolnice.

I Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u zadnjih nekoliko dana javljaju se pacijentice koje ne mogu dobiti svoju terapiju. Liječnici su ih počeli obaviještavati da im ne mogu izdati lijek jer nije bilo isporuke.

"Zovu nas pacijentice, naše korisnice koje su ostale bez lijekova. Radi se o pacijenticama koje imaju karcinom, a neke i metastatski karcinom.

Možete li zamisliti situaciju da vam netko kaže da nema lijeka o kojem vam život ovisi? Može li itko stati u cipele takve osobe i zamisliti kako se ona osjeća. Ovo nas ostavlja bez riječi i ne znamo što napraviti. Danas sa ovom situacijom narušavamo naša osnovna ljudska prava, a to je naše pravo na zdravlje i život.

Onkološki bolesnici i njihove obitelji pucaju po šavovima. Na sve silne strahove koje i onako imaju zbog bolesti, potresa i korone, sada dolazimo do toga da nemamo novca za njihovo liječenje", ispričala nam je Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć. Udruga Sve za nju.

Pacijentice su, prepričava, unatoč svemu, prepune razumijevanja za svoje doktore, jer su svjesne da nisu oni ti koji su prouzročili problem, iako im oni javljaju nesretne vijesti. 

"One ne žele izaći u javnost jer ne žele da možda njihovi doktori pomisle da ih krive za nešto. One jako dobro znaju u kom grmu leži zec, ali nemaju hrabrosti. Neke se boje možda i odmazde da će možda biti na repu za dobivanje terapije i ja ih potpuno razumijem", istaknula je Vukota.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju