Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza s lijekovima

Gotov sastanak s veledrogerijama, nastavlja se blokada? "Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni nakon sastanka predstavnika veledrogerija u Ministarstvu zdravstva nema dogovora oko isplate duga. Svaka veledrogerija odlučit će za sebe kako dalje.

"Od 6,5 milijardi duga, ponuđeno nam je 800 do 900 milijuna koje bi trebale biti isplaćene do kraja tjedna. Taj iznos nije dostatan kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih prouzvoda. Tako da će dalje svaka veledrogerija sukladno svojim internim odlukama nastaviti poslovati", rekla Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

"Svaka veledrogerija će odlučiti sama za sebe. Hoće li mijenjati svoje odluke, ne znam. Nažalost, ograničenja isporuke lijekova prema bolnicama će se nastaviti", rekla je.

"Premijer je rekao da se svaki dug mora platiti, ja ga podržavam", dodala je.

Veledrogerije su na sastanku tražile hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Ništa dugoročno, kaže, nisu dobili.

"Obećano je 900 milijuna kuna. Nismo se mogli usuglasiti oko načina plaćanja. Pa će Ministarstvo donijeti tu odluku. Bili bismo jako sretni da iduće minute to možemo riješiti. Ja vam mogu reći da do petka vjerojatno nećemo isporučivati robu bolnicama", rekao je Jasminko Herceg iz Medike.

Dodao je da je očekivao ovakav tijek sastanka. Oni traže više, Vlada nudi manje. Zahvaljuju i na tko velikom novcu, kaže, stanje u državnoj blagajni je loše, ali misle da pacijenti trebaju biti na prvome mjestu.

"Mislim da se ne bismo smjeli igrati sa životima ljudi", rekao je.

Iz HUP-a kažu i kako je neprihatljivo da se za krpanje rupa u zdravstvu opet poseže za džepovima građana. Smatraju da treba reformirati sustav.

Dužni dobavljačima

"Ovih 900 milijuna nije ni blizu dovoljno da pokrije naša dugovanja prema dobavljačima. Možemo očekivati samo daljnje restrikcije u isporuci lijekova prema bolničkom sustavu. Ovo neće doprinijeti normalizaciji opskrbe. Samo mi potražujemo milijardu kuna. Ako do kraja tjedna ne platimo dobavljačima, mi ne znamo kako će se situacija riješiti", rekao je predstavnik Phoenix Farmacije, no dodao je da neće ugrožavati živote u slučaju da jedini imaju neki vitalni lijek.

"Preko 30 bolnica je kod nas u sustavu ograničene isporuke, a sa 1. travnjem, će nekima biti potpuno ograničena isporuka", dodao je.

Medika jučer obustavila isporuku

Veledrogerija Medika objavila je jučer kako su obustavili isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna.

"Već šest mjeseci razgovaramo dopisima s Vladom i ministarstvom, moramo zaštititi naše dobavljače. Ne bih komentirao izjave premijera. Mislim da se obveze moraju platiti. Što se prije one plate, to će kamioni prije krenuti u opskrbu", kazao je jučer Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike.

Ministar Beroš rekao je kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te je riječ o "kroničnoj boljki" zdravstva koja traje već desetljećima.

"Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku", rekao je i dodao da će se više znati upravo na današnjem sastanku.

Na pitanje uključuje li taj plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je kazao "ne direktno", no potom dodao: "Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene