Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMENTIRAO I BEROŠ

Iz KBC-a Zagreb oglasili se o onkološkoj pacijentici koja nije dobila lijek: "Unatoč trenutnoj situaciji s isporukom lijekova, naša pacijentica nije žrtva tih zbivanja"

Vili Beroš, ministar zdravstva, očekuje izviješće Ante Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb o onkološkoj pacijentici koja je ostala bez lijeka, ali tvrdi da nestašice lijekova nema na vidiku. Kasnije tijekom dana o svemu su se oglasili i iz KBC-a Zagreb.

"Ministar Marić i cijela Vlada odredili su sumu od 900 milijuna kuna koja ide veledrogerijama, no to je početak priče. Ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će Vlada podmiriti dug, ali treba reći da taj novac nije bačen, već je utrošen u liječenje hrvatskih građana, u zdravlje hrvatske nacije", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva, odgovarajući na pitanje novinara o problemu s isporukom lijekova.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Sramotan slučaj Nakon našeg teksta ministar Beroš najavio: "Postoji rješenje za pacijente koje muče termini za dijalizu" Vili Beroš Nakon Plenkovića VIDEO Vili Beroš poručuje s TikToka: "Zapratite ovaj profil, stisnite plusić"

Beroš je dodao da čine sve što je moguće da osiguraju svim bolesnicima ono što im treba u ovom trenutku te dodao da je postignuti dogovor s veledrogerijama prvi korak, ali "apsolutno nije zadnji" te da se s veledrogerijama još razgovara. 

Iako je Beroš u srijedu tvrdio da nestašice lijekova nema, Jutarnji list objavio je priču o ženi, onkološkoj bolesnici, koja nije mogla dobiti svoj lijek. 

"Na tu temu očekujem očitovanje ravnatelja Ćorušića. Preliminarno mi je rekao da nije riječ o tome da nekome fali lijek, već je zatražen unaprijed zbog određenog putovanja. Ali sve te navode treba proučiti i potvrditi, ali čak odgođena primjena tog lijeka od mjesec ili dva nema utjecaja na krajnju terapiju", rekao je Beroš. 

Dodao je da se može dogoditi da se nekome ne isporuči lijek u istom danu. "Svi su ravnatelji hrvatskih bolnica još prije dva ili tri tjedna dobili su jasan naputak da moraju iznimno voditi računa o dostupnosti lijekova i upozoriti nas ako je na vidiku određena nestašica. Za sada nemam nekakve informacije da se u skoro vrijeme mogu dogoditi veće nestašice", rekao je Beroš.

Premijer Andrej Plenković nije bio razgovorljiv na ovu temu. "Ministri Beroš i Marić imaju zadaću pronaći rješenje", sve je što je o problemu s dugom veledrogerijama rekao Plenković na konferenciji za novinare o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

Oglasila se bolnica

Oglasili su se i iz KBC-a Zagreb. Prim. mr. sc. Višnja Matković navodi da zdravlje njezine pacijentice nije ugroženo i da terapija ide svojim tijekom.

Priopćenje KBC-a Zagreb prenosimo u cijelosti.

"Potaknut medijskim napisima o ugroženosti pacijentice koja prima terapiju personaliziranim pametnim lijekom Lymparza, KBC Zagreb demantira spomenute medijske navode te ističe kako pacijentici ni na koji način nije ugrožena terapijaniti njeno zdravlje s čime je pacijentica upoznata", navodi se u priopćenju.

Tim povodom njena liječnica prim. mr. sc. Višnja Matković izjavila je: "Moja pacijentica je pacijentica Zavoda za ginekološku onkologiju već pet godina. Javila mi se u uznapredovaloj bolesti III C/IV B. U četiri navrata je operirana i liječena sukladno suvremenim postupcima kemoterapijskog liječenja. Nakon iscrpljenja svih standardnih mogućnosti liječenja, pacijentica je sukladno protokolu podvrgnuta istraživanju germinativnih i somatskih mutacija. S potvrdom odgovarajućih mutacija, na našu veliku sreću, započeto je liječenje lijekom Lymparza".

"Pacijentica je bila naručena za preuzimanje lijeka dana 1. travnja 2021. te je dan prije obaviještena da se privremeno odgađa preuzimanje lijeka za tjedan dana. Pacijentici sam dodatno objasnila da se terapija lijekom Lymparza u 10 dana neće odraziti na samo stanje bolesti što joj nije toliko predstavljalo problem koliko činjenica da se mora ranije vratiti s putovanja zbog lijeka", napisala je Matković.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić je zaključio: "Svjesni smo da je pacijentica, kao dugogodišnji onkološki bolesnik, uznemirena. Unatoč trenutnoj situaciji s isporukom lijekova koja je i dalje stabilno, naša pacijentica nije žrtva tih nedavnih zbivanja. Dapače, našu pacijenticu uspješno liječimo personaliziranom terapijom koja je nadvladala uznapredovalu fazu bolesti. To činimo pet godina i nastavljamo i dalje".

"Upravo zahvaljujući maksimalnom angažmanu njezine liječnice u određivanju najadekvatnije terapije, gospođa živi jednakim intenzitetom kao i prije dijagnosticirane bolesti. Svi pacijenti u KBC-u Zagreb primaju jednako kvalitetnu zdravstvenu skrb kao i lijekove o čemu na kontinuiranoj bazi izvještavam Ministarstvo zdravstva RH i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje", zaključio je Ćorušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene