Koliko COVID-19 pritišće sustav, toliko ga pritišću i ukupni dugovi. Mnogi nam kažu nikad nije bilo dobro, ali ovakvu situaciju u zdravstvu ne pamte. Ministri Marić i Beroš u ponedjeljak ponovno se sastaju s veledrogerijama. Ponuda je, kaže Marić na tragu onoga što su imali. Ali, dodaje, nije sve samo u iznosu.

Galerija


"Pitanje je jako puno dodatnih tehničkih pitanja. Treba naći isto nekakav mehanizam, između ostaloga, jer i ti koji dobro upravljaju bolnicama ne bi trebali biti pa neću reći penalizirani, ali hajmo reć obrnuto - zašto bi nagrađivali one koji su najlošiji u tome“, kaže Zdravko Marić.

Ukupan dug u zdravstvu, procjenjuje se, premašuje 10 milijardi kuna. Dospjeli dug prelazi 5 milijardi. U taj dospjeli dug ulazi dug prema veledrogerijama od 4,3 milijarde kuna i oko milijarda kuna duga za prekovremene sate liječnicima. Samo ove godine bolnice su stvorile oko milijardu i pol kuna novog duga.

U Našičkoj bolnici jedna je liječnica pokrenula ovrhu zbog prekovremenih. Ako se odluče i ostali, kaže ravnatelj, bolnica će se blokirati. Njihov limit je oko 5 milijuna kuna, a rashodi za plaće oko 6 i pol milijuna.

"Jednostavno sa svim onim što trebamo platiti za zaposlenike limit je mali, a kamoli da plaćamo režije i veledrogerije“, kaže Hrvoje Šimić, ravnatelj našičke bolnice.

Isto kažu i u Dubrovačkoj bolnici. Cijeli limit ode samo na plaće.

"Snalazimo se na dosta načina tako da nekako skrpimo kraj s krajem i uspješno dočekamo plaću“, rekao je Marijo Bekić, ravnatelj opće bolnice Dubrovnik.

"Ako niti jedan ravnatelj akutnih bolnica, općih, klinčkih bolnica ne mogu poslovati pozitivno, onda znači da uvjeti poslovanja nisu dobri, a tu sasvim sigurno mislim na cijene zdravstvene usluge. Jer Hrvatska plaća možda 30-40% realne cijene zdravstvene usluge. Nekad ni toliko“, rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Sve i da ministar financija nađe novac za podmirenje svih dugova, ostaje problem, tempo nastajanja novih dugova. U udruzi poslodavaca u zdravstvu kažu da je reforma zdravstvenog osiguranja potrebna odmah.

"Pa ako treba, sasvim sigurno, da se tu uključi i doplata, nadstandardi, da se razmotri visina participacije, da se razmotre grupacije koje su oslobođene participacijama. Naravno, to ne bi trebalo ići na teret građana, ali ako želimo zadržati ovu kvalitetu zdravstvene zaštite, onda moramo bit svjesni da ćemo morati nešto i platiti“, rekao je Jurković.

Vili Beroš Beroš o tome koliko bolnice bez isporuka lijekova još mogu izdržati, a komentirao i rekordni dan epidemije: "Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti"

Vesna Bosanac Neke bolnice već ostale bez lijekova, zabrinuti i pacijenti i ravnatelji: ''Ovo je jedna vrsta pritiska i na nas i na Ministarstvo''

Bivša sindikalistica Spomenka Avberšek koja je pregovarala s osam ministara kaže da ovakvo stanje u zdravstvu ne pamti. A za ministra kaže: "Mi zapravo dok je on ministar nismo vidjeli da, osim što priča o koroni, priča zapravo o sređivanju sustava. Krije mi se iza korone“

Evo gdje ona vidi rješenje. "Da ravnatelji zdravstvenih ustanova postanu ekonomisti, a što se tiče zdravstva da uvedemo direktore za zdravstvo koje će voditi vrhunski liječnici“, kazala je.

Ministar najavljuje kontrolu radnog vremena i poručuje...

"Određene mjere koje su usmjerene ka financijskoj održivosti sustava i njegovoj stabilizaciji i koji uključuje redukciju lista čekanja su na premijerovom stolu“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Čekamo da ih čujemo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr