Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki planovi

VIDEO Stigao indonezijski milijarder: Evo što želi raditi u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumadi Kusuma, čovjek čija kompanija teži milijarde dolara, stigao je iz Indonezije sa svojim izaslanstvom. Zanima ga ulazak na europsko tržište, a posebnu ulogu vidi u Hrvatskoj koju je već prozvao 'Singapur Srednje Europe'.

Novi igrači na hrvatskom tržištu stigli su iz Indonezije na čelu s milijarderom Sumadijem Kusumom čija kompanija vrijedi šest milijardi dolara. 'Cilj nam je promovirati hrvatske proizvode u Indoneziju, ali i promovirati naše proizvode u Hrvatsku. Želimo ovdje izvoziti palmino ulje za proizvodnju biodizela', kaže Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega

'Očekujemo da će mala Hrvatska u tom slučaju odigrati jednu vrlo važnu ulogu, koja je po prilici slična onoj koju je moj partner kazao, onu koju igra Singapur u tom dijelu svijeta', kazao je Branko Roglić, direktor tvrtke Orbico.

Indonežanima je cilj trgovački povezati Indoneziju i Kinu sa zemljama Europske unije. Ključnu ulogu vide u Hrvatskoj, točnije, luci Ploče i Rijeci, a u budućnosti i zračnoj luci Osijek gdje žele koncesiju. 'Drago nam je da je indonezijska strana prepoznala stratešku poziciju Hrvatske. To je ono što mi već godinama pokušavamo, privući zainteresirane investitore da nas prepoznaju', objašnjava budući hrvatski veleposlanik u Republici Indoneziji, Dražen Margeta.

>> Siniša Hajdaš Dončić: Za hrvatske aviokompanije su zainteresirani Indonežani

Od 2008. godine investicije su bile u padu, međutim, u posljednjih šest mjeseci zabilježen je lagani rast. 'Postoji interes jer Hrvatska ulaskom u Europsku uniju postaje vrlo interesantna za istočno azijske kompanije kao jedan mali ili mini logistički hap', kaže ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić.

Poslovnom suradnjom zadovoljan je i predsjednik. 'Naš gospodarski prosperitet ovisi o tome da li ćemo uspjeti animirati nove investicije, strane, domaće i da li ćemo naše proizvode uspjet plasirat u inozemstvo, rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Tome bi trebala pridonijeti i gospodarska diplomacija koja se čeka već dvije godine. 'Nismo spavali, nismo bili u sobi zatvoreni i smišljali neki novi koncept, niti smo robovali nekim ideološkim i teoretskim modelima. Htjeli smo da ovaj koncept koji smo osmislili bude praktičan i da funkcionira u praksi', kaže zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović. Jer promicanje hrvatskog izvoza i gospodarstva u svijetu jedan je od prioriteta vanjske politike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene