Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Siniša Hajdaš Dončić: Za hrvatske aviokompanije su zainteresirani Indonežani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić vratio se iz službenog posjeta Indoneziji. Ulagači s istoka zainteresirani su, kaže ministar, za avioprijevoz i za željeznice, a neke kompanije pozvao je i da sudjeluju u procesu monetizacije.

Croatia Airlines ide u privatizaciju. Natječaj se raspisuje u sljedeća dva tjedna, a kupaca ne nedostaje. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić razgovarao je s indonezijskim, ali i drugim istočnjačkim aviokompanijama. 'Iskoristili smo priliku da razgovaramo i s predstavnicima Hainan Airlinesa. To je kineska kompanija koja je zainteresirana za širenje na Europu, a ona je specifična po tome što je odjednom naručila 100 novih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Džakarta Velika promjena Džakarta više neće biti glavni grad Indonezije: Gradi se novi grad, poznato i njegovo ime i gdje će se nalaziti Sabina Tandara Knezović i Siniša Hajdaš Dončić - 2 "Ako se Plenković ukakio..." Bivši Milanovićev ministar: ''Ovo je igra velikih karata, stavili smo sve na crveno''

Prodat će se 49 posto dionica nacionalne aviokompanije, a do kraja godine natječaj ide i za prodaju zračne luke Osijek. Mogući kupac uskoro stiže u Hrvatsku. 'Mi smo obavili razgovor sa jednim od najvećih distributera, indo-kineskom kompanijom Global Putra koji dolaze za 15 dana u Hrvatsku', kaže Hajdaš Dončić.

>> SDP i HDZ oprezni oko privatizacije Zagrebačkog holdinga

Istočni ulagači pozvani su i da sudjeluju u procesu monetizacije, kaže ministar. No, osim cestovnog, Indonežanima je zanimljiv i željeznički promet. 'Tako da će, vjerujem, predsjednik Ivo Josipović koji ima plan posjetit Indoneziju za mjesec, mjesec i pol dana, uvrstit u svoju delegaciju predstavnike Končara, Gredelja i Đure Đakovića', objasnio je ministar.

Indonežanima će trebati vlakovi jer razvijaju međugradsku željeznicu. U sljedećih nekoliko godina u taj oblik prijevoza uložit će čak 30 milijardi dolara. Prvi korak je napravljen, ali do realizacije posla može proći još puno vremena. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene