Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelji Brtan, koju smo posjetili, nakon osam godina otplate kredita dug je sada porastao za 100 tisuća kuna. Čekaju ih još 22 godine života sa švicarcem.


Novi, veći iznos na uplatnici za kredit, koja bi trebala stići za nekoliko dana, Mariju tjera u plač.

'Strašno, sad me već strah. Uz sve povećanje kamata i tečaja švicarca sad me je strah, zbilja, zbilja strah', iskrena je Marija Brtan iz Zagreba.

Vezani članci Slika nije dostupna Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru' Slika nije dostupna Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima?

Uz strah tu su i nelogična pitanja koja si svakodnevno postavlja. Umjesto smanjenja duga - danas su dužni više, nego na početku otplate.

'Osam godina otplate uz povećanje kamate od 2007. uz povećanje kamate koja je išla brzinom munje za tri godine. Znači podigli smo nekih 550 tisuća kuna, a dužni smo nakon osam godina 650 tisuća', kaže Marija.

KUNA DODATNO OSLABILA: Franak porastao iznad razine od 7,5 kuna

Financijski stručnjaci, za one s kreditima u švicarcima, baš i nemaju dobrih vjesti. Slažu se da rješenje hitno treba pronaći.

'Za građane nema posebno dobre formule trenutno jer ako idemo za moratorijem, odnosno počekom nekakve otplate kredita unutar tog počeka ćete vi ipak plaćati kamatu, a nećete plaćati glavnicu. To je vatrogasna mjera koja vam može pomoći kratkoročno, godinu dana, osim ako ne doživimo neko čudo dogovora vlade i banaka gdje će taj moratorij značiti kompletno zamrzavanje da ništa ne plaćate u tom periodu. Ali to nije realno za očekivati'm kaže Vjeko Peretić, financijski savjetnik.

Bivši ministar financija, Slavko Linić, rješenje problema vidi u prebacivanju valute. Ističe, kako taj trošak, svakako moraju podnijeti banke, nikako građani.

'S Narodnom bankom da Vlada postigne dogovor, da se svi dugovi banaka u švicarcima jednostavno promijene u eure i da se na tržištima kapitala izvrši ta transakcija', predlaže Linić.

Takav oblik banka im je nudila, no za to nisu imali novca. Život u strahu, za Mariju ostaje i dalje svakodnevica.

'Hoću li moći to otplaćivati, odnosno hoćemo li imati financijskih sredstava to otplaćivati... da jednog dana ne dođu, nema više, vi odlazite iz stana, stan je od banke, a dvoje djece je tu', zabrinuta je Marija.

Situacija nimalo ugodna, a švicarac i dalje raste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook