Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustupak bankarima

Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak iznenađena je 'naglim obratom' koji se dogodio nakon sinoćnjeg sastanka ministra financija Slavka Linića s bankarima.

Nakon što je ministar financija Slavko Linić u Saboru objavio da se sinoć sastao s predstavnicima banaka te da će Vlada razmotriti njihov prijedlog izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, priopćenjem se oglasila Udruga Franak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko novog zakona Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima Slika nije dostupna Tako tvrde u udrugama Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj?

>> VIDEO Linić: Moj ton je znak moje nervoze; ja sam šokiran!

Priopćenje ove udruge prenosimo u cijelosti.

'Udruga Franak iznenađena je naglim obratom koji se 7. studenoga dogodio u Hrvatskome saboru. Vlada Republike Hrvatske napravila je još jedan ustupak bankarskom lobiju.

Umjesto već prihvaćenog kvalitetnog rješenja za određivanje načina utvrđivanja kamatnih stopa koje su nezakonito ugovorene u tisućama kreditnih poslova, umjesto rješenja kojim su razmjerno i u skladu sa stvarnim dugovima obuhvaćeni svi dužnici čiji su krediti poskupjeli uslijed rasta tečaja rizičnih valuta, Vlada RH predlaže amandman na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Na temelju toga amandmana većina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom koja je aprecirala više od 20% ubuduće bi imala gotovo identične kamate, ali bitno različite veličine anuiteta unatoč činjenici da su podigli jednake iznose kuna na jednaki broj otplatnih anuiteta.

Radi se o administrativnoj odnosno socijalnoj mjeri kojom se ne rješava problem nezakonitosti već ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa. Tu nezakonitost očigledno će morati rješavati sudovi u Republici Hrvatskoj.

Ipak, konačno mišljenje o svemu dat ćemo nakon što vidimo kako točno izgleda novi prijedlog.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene