Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavko Linić i bankari našli su se na suprotnim stranama kada je riječ o izmjenama dvaju zakonskih prijedloga vrlo značajnih za dobar dio prosječnih hrvatskih građana.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Ministar financija Slavko Linić od dolaska na tu funkciju verbalno često ne štedi bankarski sektor, a u ovom trenutku pokušava 'progurati' i dva zakonska prijedloga koja su domaće bankare digla na noge.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Ekonomisti i bankari objasnili zašto su veće kamate dobra vijest: Neminovno će rasti i na kredite, ali... Slika nije dostupna HNB: Zakon o potrošačkom kreditiranju imao bi negativan učinak na banke

Riječ je prvenstveno o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, čiji je cilj ograničiti rast kamata na stambene kredite te, u slučajevima kada se za to steknu uvjeti, smanjiti kamate na kredite u švicarskim francima.

>> Nećete vjerovati koliko su banke zaradile od naknada i provizija!

Hrvatska udruga banaka (HUB) smatra prijedlog neustavnim, a Hrvatska je narodna banka procijenila da bi banke, u slučaju da zakonske izmjene budu donesene, godišnje izgubile oko 760 milijuna kuna, što je oko 40 posto njihove ovogodišnje procijenjene dobiti.

Ministar Linić je primjedbe bankara odbacio, navodeći da se zakonom želi zaštititi građane jer da su bankari dosad gledali samo svoje interese. Kritizirao je i njihovu najavu žalbe Ustavnom sudu. 'Postupcima na Ustavnom sudu velike banke samo pokazuju svoju moralnost, njih jedino zanima njihov profit i zarada, a ne nesigurnost građana', kazao je.

Podršku mu je na sjednici Vlade nedavno dao i premijer Zoran Milanović, koji je rekao da se ovim zakonom želi ograničiti ekstraprofit banaka.

HUB se protivi i Zakonu o stambenoj štednji, za koji također tvrdi da je protivan Ustavu. Izmjenama tog zakona predlaže se ukidanje isplate državnih poticaja za stambenu štednju prikupljenu tijekom 2014. godine.

No, Linić je i te kritike odbacio, navodeći da poticaji do sada nisu dali željene rezultate.

Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook