Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vesna Škare Ožbolt ponovno je izabrana za predsjednicu Demokratskog centra, a za njezina zamjenika izabran je Zdravko Režek.


Obraćajući se nazočnima na 4. izbornoj konvenciji u maloj dvorani Koncertne dvorane ‘Vatroslava Lisinskog’ Škare-Ožbolt je istaknula da DC ove godine obilježava deset godina političkog djelovanja te kako je konvencija pokazatelj da stranka i dalje živi.

Vezani članci Slika nije dostupna Škare Ožbolt nositeljica svih izbornih lista DC-a Slika nije dostupna DC: Istragu s "Maestra" proširiti na "Sunčani Hvar"

‘Čvrsto vjerujem da su teška vremena iza nas i da se više neće ponoviti vrijeme kada smo se zbog svojih stavova osjećali kao’, kazala je Škare Ožbolt, ‘prognani kršćani u katakombama sklanjajući se od politike 'pobješnjelog premijera koji se prema neistomišljenicima ponašao poput Nerona'‘.

Napomenula je da je DC u ovom mandatu prvi put izvan parlamenta, ali da ta stranka nema prošlost koje bi se trebala stidjeti. Naprotiv, ocijenila je Škare Ožbolt, DC je u politici bio ispred svog vremena i nije nikome podilazio, što je bila politička cijena. ‘Definitivno smo’, dodala je, ‘bili ispred svog vremena kada smo prije nekoliko godina tražili oštar obračun s korupcijom’.

U vezi s objavljivanjem registra hrvatskih branitelja, predsjednica DC-a kazala je da se ta stranka uvijek zalagala za transparentnost i njegovu objavu. Iako je sadržaj popisa vrlo upitan, cilj je postignut i objava je izazvala priličnu gužvu, a to je kradljivcu očigledno bila i jedina namjera, ocijenila je Škare Ožbolt. Smatra da se treba objaviti registar svih poginulih za Hrvatsku, kojih je oko 14. 000. ‘Jedini registar koji nitko ne želi ukrasti u zemlji je registar nezaposlenih. O tom registru se vrlo malo govori, a on se svakim danom sve više puni’, rekla je Škare Ožbolt.

Usprotivila se mogućoj nagodbi za povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije. ‘Ako treba izgubiti tužbu za genocid, bolje da je izgubimo nego da je povučemo, jer povlačenje te tužbe znači povijesni prelazak preko zločina’, istaknula je. Konvenciju DC-a prigodnim riječima pozdravili su u ime HDZ-a ministar Davorin Mlakar, u ime HSLS-a Dorica Nikolić, zatim zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik DC-a BiH Antonio Matečković, izaslanik HSP-a Stjepan Šterc i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević.

Za počasnog predsjednika DC-a izabran je Slobodan Lang, a potpredsjednici stranke su Gordana Krznarić i Mato Brletić. Za članove predsjedništva izabrani su Zvonko Kunić, Petar Bašić, Vlado Draženović, Ivan Lambaša i Jasmin Budinski. Na novinarski upit u pauzi je li, nakon odlaska Ive Sanadera, moguća ponovna suradnja s HDZ-om, Vesna Škare Ožbolt rekla je da su se odnosi DC-a i HDZ-a - nakon odlaska Sanadera i nakon što je ‘HDZ uzeo kurs koji je trebao uzeti davnih dana’ - počeli normalizirati. Pozitivnom je ocijenila borbu protiv korupcije. ‘To je dobro, ali više nije dovoljno’, ocijenila je dodavši da se sada treba pokazati i na pitanju gospodarstva. (Hina)