Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodstvo Srba u Bosni i Hercegovini treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilašva na državnoj razini jer bi to dovelo u pitanje ustav BiH, a umjesto toga pozornost se treba usmjeriti prema europskoj agendi, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


Ministrica Pusić sudjeluje u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će jedna od tema, pod točkom razno, biti i Bosna i Hercegovina.

Vezani članci Zapuštene Unije - 5 Mještani Unija žele se odcijepiti, Miletić poručio: ''Istru i otoke veže i zajednička povijest'' Zapuštene Unije - 3 Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže''

"Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje ustava BiH i svega drugoga što je Dayton sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da BiH i Republika Srspka potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovorati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane", rekla je Pusić.

EUROPSKI PARLAMENT DODIKU: 'Vaš referendum je protiv stabilnosti BiH!'

Prošli tjedan je parlament bosanskih Srba, Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o raspisivanju referenduma kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH u proteklih dvadeset godina.

Ministrica Pusić je dodala da nitko nije ni očekivao da će stvari u BiH teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.

"Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke, kada bismo to radili nikamo ne bismo stigli", rekla je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju