Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odbijate investitore'

EUROPSKI PARLAMENT DODIKU: 'Vaš referendum je protiv stabilnosti BiH!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Schulz je u BiH boravio u dvodnevnom posjetu nakon boravka u Srbiji i Albaniji.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u Sarajevu kako odluka parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje stabilnost zemlje pa samim time i odbija potencijalne investitore što u konačnici kroz stanje gospodarstva ima veliki negativni učinak na sve.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

"Unutarnja stabilnost ključna je za investitore", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta dodajući kako je jasno da rasprave o referendumu u RS tome ne doprinose. Schulz je u BiH boravio u dvodnevnom posjetu nakon boravka u Srbiji i Albaniji.

"Pomiješani su mi osjećaji. Ima nekog napretka... no zemlja je još u teškoj gospodarskoj situaciji", kazao je Schulz dodajući kako je upravo to pitanje na koje bi se trebali usmjeriti političari.

Dramatična upozorenja: Hoće li referendum u RS dovesti do novog rata u BiH?

"Milorad Dodik bi morao uzeti u obzir da su referendumi samo za doista ključna pitanja... Mislim da su referendumi u protivnom besmisleni. Kada se koriste iz taktičkih razloga to je loš instrument", kazao je predsjednik Europskog parlamenta.

Referendumsko pitanje kakvo je formulirao parlament RS je "vrlo rizično", ocijenio je Schulz koji drži kako BiH ne treba raspravu o državnom sudu i tužiteljstvu nego o investitorima, gospodarskom rastu i suradnji. Iako su stigla upozorenja kako bi Europska unija i SAD mogle posegnuti za sankcijama i kazniti Dodika te druge osobe umiješane u sazivanje protuustavnog referenduma, Schulz o tome u četvrtak nije mogao ništa kazati.

"Još je rano govoriti o tome kakve bi mjere mogle biti poduzete", izjavio je Schulz odgovarajući na novinarsko pitanje. Kazao je tek kako je važno to što u BiH ima puno dobro volje da se zemlja pomakne na putu ka EU a i spremnosti EU da na tom putu pomogne ne samo BiH nego cijeloj regiji.

"Europski parlament te napore podupire i s tim će i nastaviti", kazao je Schulz. (Hina)  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene