Prometna nesreća (Foto: rijeka.hr/arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Prometna nesreća (Foto: rijeka.hr/arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell) Foto: rijeka.hr/arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell

Vrhovni je sud bivšoj riječkoj pročelnici Veri Begić Blečić povisio kaznu zatvora s četiri na pet i pol godina zatvora.


Vrhovni je sud donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Puli-Poli. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optužena V. B. B. sada proglašena krivom za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Prvostupanjsku kaznu zatvora četiri godine Vrhovni je sud povisio te optuženicu osudio na kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci.

Vezani članci Sudar Namjerno se zabio u taksi i produžio, a taksist nije mogao ni govoriti od šoka Pješakinja poginula u naletu auta, vozač pobjegao Priveden muškarac koji je jučer u Međimurju usmrtio pješakinju pa pobjegao s mjesta nesreće

Bivša pročelnica za sport i tehničku kulturu osuđena je zbog izazivanja teške prometne nesreće. U kolovozu 2018. pročelnica je pod utjecajem alkohola vozila u suprotnom smjeru na Istarskom ipsilonu, a u nesreći je poginuo vozač automobila na koji je naletjela. Njegova supruga i dijete prošli su s lakšim ozljedama.

Prometna nesreća (Foto: rijeka.hr/arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Vera Begić Blečić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio značaj otegotnih okolnosti. ''Pravilno je kao olakotno cijenjeno priznanje, žaljenje i kajanje optuženice, kao i to da je majka maloljetnog djeteta i da je kazneno neosuđivana. No nije odgovarajuće cijenjeno da je optuženica kršila više prometnih propisa'', objašnjava Vrhovni sud. Naime, vozila je pod visokom koncentracijom alkohola 1,92 g/kg, ugrozila je više sudionika u prometu te udarila vozilom u osobno vozilo kojim je upravljao preminuli oštećenik. Osim toga, optuženica je pravomoćno osuđivana jer je prije počinila prekršaj kada se odbila podvrgnuti ispitivanju stupnja alkoholiziranosti. To pokazuje sklonost nepoštivanja prometnih propisa i općeprihvaćenih normi ponašanja, a to povećava pogibeljnost i traži strože kažnjavanje.

''Postrožena kazna u sebi sadrži dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženica počinjenjem kaznenog djela nanijela društvu u cjelini te će ovakva kazna ispuniti svrhu kažnjavanja'', navode.

Optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju koje je pet godina dulje od izrečene kazne zatvora. U mjeru zabrane uračunato je vrijeme privremenog oduzimanja vozačke dozvole od 14. rujna 2018. pa nadalje.

Budući da je kazna veća od pet godina, bivša je pročelnica već završila u zatvoru, doznaje Novi list.