Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Anđela je imala samo dva posto šanse da preživi: ''Svaki dan je bio borba za život''

Malena Anđela teško je stradala u padu s traktora. Šanse za preživljanje bile su minimalne. Napori liječnika bili su maksimalni. Djevojčica se uspjela izboriti za život. I ne samo to. Ona je danas potpuno zdravo i funkcionalno šestogodišnje dijete koje nakon nekoliko mjeseci jedva čeka taj današnji izlazak iz bolnice, a otkrila je i što će prvo učiniti kada napokon dođe kući i obitelji.

''Prvo ću se igrati'', kazala je Anđela, koja nakon višemjesečne borbe napokon izlazi iz bolnice.

U Kliniku za dječje bolesti Zagreb došla je krajem srpnja s minimalnim šansama za preživljavanje nakon što je teško stradala u padu s traktora, a nakon 16 operacija vraća se kući kao potpuno zdrava i funkcionalna djevojčica.

U povodu ovog velikog uspjeha hrvatske medicine u Klinici za dječje bolesti Zagreb održana je konferencija za medije, na kojoj su ravnatelj Klinike Goran Roić i predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Stjepan Višnjić predstavili najnoviji uspjeh hrvatskih liječnika.

''Radi se o jednom izuzetnom medicinskom uspjehu naše Klinike i suradnih klinika, ali isto tako i pobjedi, humanosti, iz aspekta bezuvjetne i nesebične pomoći jednoj djevojčici koja je strana državljanka. Priča je počela u srpnju ove godine pozivom ministra jedne nedjelje prema meni, bila je vrlo teško stradala djevojčica s mutilirajućim ozljedama. Naravno, neupitno smo istog trenutka organizirali prijevoz u našu ustanovu'', prisjetio se Roić, istaknuvši da je proces liječenja koji je trajao sve do danas bio izuzetno težak, dug i kompleksan.

''Drago mi je da nakon tri godine priče o Maši imamo još nešto što zavređuje pažnju. Toga 25. srpnja glavna priča u lokalnim i nacionalnim medijima bila je teška prometna nesreća kod Slavonskog Broda. Kako je bio veliki broj ozlijeđenih, premijer s užim kabinetom je išao vidjeti što se može pomoći, a u trenutku kada je naš ministar Vili Beroš ponudio pomoć, ekipa iz Slavonskog Broda je signalizirala da ima ozlijeđenih, ali da je daleko nateži pacijent djevojčica koja je tada došla iz Bosanskog Broda nakon što ju je pregazio traktor'', kazao je Višnjić.

Istaknuo je da su toga dana donesene tri ključne kapitalne odluke: ''Prva je bila odluka medicinskog tima u Bosanskom Brodu da ta djevojčica ne može ni do Doboja ni Banja Luke. Druga je bila procjena njihova dežurnog kirurškog tima da nema puno dijagnostike, već da se radi o masovnom krvarenju. Ušli su u operacijsku salu te izvadili slezenu i zaustavili ona najključnija krvarenja. Treća ključna odluka je bila da su u bolnici u Slavonskom Brodu prepoznali koliko i što mogu napraviti.''

Kod malene djevojčice bilo je ugroženo šest organskih sustava, nije mogla disati samostalno - 20 dana je bila na respiratoru. Imala je brojna ozbiljna oštećenja - trbuha, urinarnog trakta... po cijelom tijelu. Prvih 20 dana liječnicima je trebalo da je vrate u život. To je bila faza reanimacije i stabilizacije, istaknuo je Višnjić: ''Od 25. srpnja do 6. kolovoza praktički svaki dan je bila neposredna borba za život, a 6. kolovoza smo procijenili da je situacija relativno stabilna i da možemo krenuti u fazu rekonstrukcije.''

''Više od 90 dana trajalo je liječenje, bilo je potrebno 16 operativnih zahvata da bismo došli do današnje faze, a u tih 16 operativnih zahvata sudjelovalo je 15 kirurga s vrlo specifičnim znanjima i vještinama, eksperata. Sudjelovalo je i četvero liječnika iz četiri zagrebačke klinike te Klinike za traumatologiju i Dubrave, a u početku je tu bio i Danko Mikulić, član transplantacijskog tima Merkura. Svaki od tih 16 zahvata je značio korak naprijed prema izlječenju, mi nismo imali korak natrag, pa ni platoa. Stalno smo išli korak po korak naprijed'', istaknuo je Višnjić te i naglasio da je smrtnost u Anđelinu slučaju bila 98 posto.

''Zahvaljujući cijelom našem osoblju, malena Anđela se osjećala ovdje kao kod kuće. Brojke govore same za sebe, kada vidimo gdje smo bili na početku, a gdje smo sada. Naime, mi možemo govoriti na razini dojma, ali volimo u svakom našem prikazu prema medijima istaknuti objektivno stanje zahvaljujući međunarodnim tablicama koje pokazuju gdje ste bili na početku, a gdje ste danas, a Anđela je danas potpuno zdrava i funkcionalna djevojčica'', zaključio je Višnjić.

Pročitajte i ovo Humanitarna akcija Zagrljaj za Marlu (Foto: Goran Malogorski) "Zagrljaj za Marlu" Nesebična gesta: Roditelji teško bolesne djevojčice Marle, za koju se skupljao novac u humanitarnoj akciji, donirali medicinski uređaj Klaićevoj bolnici
Pročitajte i ovo Posljedice potresa u Klinici za dječje bolesit u Klaićevoj - 3 evakuirano 250 ljudi DNEVNIK.hr u Klaićevoj, dio bolnice teško oštećen: "Sutra ćemo raditi koliko toliko normalno, ali ne znamo što nosi noć i jutro..."

''U liječenju i skrbi djevojčice sudjelovao je niz liječnika. Želim zahvaliti Ministarstvu zdravstva i ministru osobno na podršci te u ime Klinike. Moram istaknuti projekt nove nacionalne dječje bolnice koji je u tijeku. Živim taj projekt i uvjeren sam da i ovakvi slučajevi ukazuju da naš zdravstveni sustav i nadasve naši mali pacijenti zaslužuju takav projekt'', istaknuo je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

''Ovo je veliki uspjeh za nas i za ovu bolnicu'', istaknula je Anđelina majka zahvalivši liječnicima i udruzi Ljubav na djelu te svima koji su im bili podrška: ''Sam Bog ju je sačuvao od smrti, a doktori su kasnije učinili svoje. Bili su ovo teški trenuci za Anđelu jer ona je ovdje provodila 24 sata dnevno. Mislim da su i liječnici tek sad shvatili koliki je ovo uspjeh. Zahvaljujem svima koji su nam pružili podršku, a posebno liječnicima i cijelom osoblju bolnice. Koliko god su doktori govorili da je situacija loša, mi nikada nismo gubili nadu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene