Održan je zračni desant združenih snaga na vježbi Swift Response 19. Više od 600 padobranaca iskočilo je na području Udbine u sklopu vježbe Swift Response 19, a pripadnici HKoV-a sudjelovali u obrani aerodroma.

Galerija Vježba Swift Response 19 (Foto: M.Karačić, V.Jovanovac, S.Proučil (HV)) - 1 Vježba Swift Response 19 (Foto: M.Karačić, V.Jovanovac, S.Proučil (HV)) - 5 Vježba Swift Response 19 (Foto: M.Karačić, V.Jovanovac, S.Proučil (HV)) - 4 +2 Vježba Swift Response 19 (Foto: M.Karačić, V.Jovanovac, S.Proučil (HV)) - 3

Padobranski desant snaga na prostor vojarne "Josip Jović" u Udbini, u sklopu multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, počeo je u večernjim satima u utorak, a na području Udbine iskočilo je više od 600 padobranaca.

Vezani članci Dino Goleš - 2 Oprečne informacije iz MORH-a i što do sada znamo o letjelici? "Šutnja NATO-a je skandalozna" Vojna vježba, ilustracija Vojna vježba na jugu Hrvatske: Ministarstvo obrane objavilo detalje, građane mole za razumijevanje

Glavni događaj vježbe održava se nakon što je u početnoj fazi u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku uspješno proveden prihvat i uspostava privremene baze savezničkih snaga (Intermediate Staging Base) Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike.


U provedbi padobranskog desanta koriste se transportni avioni C-130 Hercules, C-160 Transall i CN 235 Casa te helikopteri CH-47 Chinook, a sukladno scenariju vježbe, istovremeno se odvijaju i druge letačke aktivnosti.

Letačkim operacijama koje se izvode u koordinaciji savezničkih snaga i hrvatskih timova, Republika Hrvatska nastavlja potvrđivati sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support).

"U ovoj fazi vježbe radi se o zračnom ubacivanju većeg broja savezničkih padobranaca kroz uspostavljeni zračni most prema Udbini, nakon čega će doći do integracije snaga, a time se i težište vježbe prenosi na područje vojarne u Udbini. Pred svima nama je velik izazov, pri čemu je naglasak na punom poštivanju standarda i procedura u operaciji desantiranja snaga, kao i dobroj koordinaciji letačkih aktivnosti savezničkih snaga s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe", istaknuo je pilot bojnik Vlado Pavlinec, jedan od koordinatora u pripremi i provedbi vježbe.

Sudjeluju i pripadnici kopnene vojske

U vježbi Swift Response 19 sudjeluju i pripadnici Hrvatske kopnene vojske u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR), koje su, prema scenariju vježbe, branile aerodrom u Udbini prilikom desanta britanske i francuske bojne.

Tijekom trajanja zračnog desanta u noćnim satima, izvidnički helikopter WILDCAT i borbeni helikopteri Apache i Tiger pružali su vatrenu potporu zemaljskim snagama nanošenjem gubitaka mehaniziranim snagama OPFOR-a, omogućujući padobrancima lakše zauzimanje aerodroma.

Nakon završetka aktivnosti iskakanja padobranaca u srijedu očekuje se formiranje "zračnog mosta" na relaciji Zadar – Udbina, a riječ je o 28 valova polijetanja iz Zemunika te slijetanja na Udbinu prilikom čega će biti transportirana kompletna sredstva tehnike i opreme potrebne za nastavak operacije.

Vježba Swift Response 19 Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR) koju vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force - GRF) u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, prikazat će strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju