Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova strategija

Većina građana plaćat će skuplje energente kako bi pomogli siromašnijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nedavne najave podizanja međustope PDV-a, Vlada je građanima pripremila nova poskupljenja. Svi građani dobrog imovinskog statusa na računima za energente izdvajat će više novca, kako bi pomogli onim najsiromašnijima. Procjenjuje se da će računi za grijanje i struju poskupjeti od 20 pa i do 100 kuna.

Skuplje energente za većinu građana Vlada planira uvesti do kraja ove godine. 'Energetsko siromaštvo nije opcija, nego stvarnost', ustvrdio je Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Plin (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najviše 10 posto Neće to biti prvotravanjska šala: Zadnji dan ožujka dolazi do korekcije cijene plina – naviše

A stvarnost je takva da bi većini građana računi za grijanje i struju trebali narasti. Oni boljeg imovinskog stanja izdvajat će za račune - najsiromašnijih. 'Nije u pitanju njegovo plaćanje računa, nego je došlo u pitanje hoće li on preživjet zimu koja dolazi, ako će biti bez mogućnosti za grijanje. Ne možete očekivat da netko sa 1000 kuna, neki umirovljenik, preživi, i plati sve troškove i režije, tako da on bi u krajnjoj liniji trebao spadati u kategoriju energetski ugroženog kupca', dodaje Sadarić.

>> Hrvatska među rekorderima: Samo Mađari imaju veći PDV od nas!

Ovakve mjere namijenjene su prvenstveno korisnicima socijalne pomoći. Struja i grijanje trebale bi biti jeftinije za oko 50 tisuća kućanstava, ili 115.000 građana.

'Svaka ideja koja krene, iako svi pričaju da trebamo ubrzati reforme, svi smo protiv. Ali eto, to je vladin izazov', smatra ministar financija Slavko Linić.

Vladine mjere, tvrdi oporba, nisu dovoljno razrađene. 'Socijaldemokratska vlada će stvoriti fond za siromaštvo, umjesto da stvore državu u kojoj nema siromašnih. Hoće li to pasti na Ustavnom sudu? Jer ako vi meni prodajete kruh, ne možete mi ga prodavat po višoj cijeni nego nekom drugom', smatra laburist Branko Vukšić.

Pomoć siromašnima bit će kratkoročna, poručuju sindikati, i značiti novi udar za građane. 'Možda bi bilo najbolje da Vlada krene od sebe. Da Vlada sebe spusti, ne mora na minimalnu plaću, može na prosječnu, pa bi se i tu solidno uštedjelo, a teško da je zaslužila i takvu plaću', tvrdi Krešimir Sever.

Najsiromašnijima bi se pomoglo i na način da se opskrbljivačima zabrani da ih tijekom sezone grijanja isključe iz mreže. Omogućila bi im se i lakša otplata dugova, no oni bi kad-tad došli na naplatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene