Iz Instituta za javne financije upozoravaju da će se Hrvatska opet naći među rekorderima po visini stopa PDV-a u Europskoj uniji ukoliko Vlada, kako je i najavila, poveća međustopu PDV-a na 13 posto.


Vlada je 26. rujna predstavila 37 reformskih mjera za smanjivanje proračunskog deficita koje sadrže i prijedlog povećanja međustope PDV-a na 13 posto. Hrvatska se s općom stopom od 25 posto, našla u samom europskom vrhu po pitanju visine PDV-a. Nadmašuje je jedino Mađarska sa stopom od 27 posto.

>> EKSKLUZIVNO: VLADA DIŽE STOPU PDV-a!

Ako se međustopa poveća s 10 na 13 posto, Hrvatska će biti među neslavnim rekorderima. Najvišu međustopu u Europskoj uniji ima Mađarska, čak 18 posto, slijedi Finska koja ima 14 posto te Irska s 13, 5 posto. Naime, međustopu PDV-a primjenjuje 18 članica Europske unije, dok ih ostalih 10 ne koristi. Već samo opću i sniženu stopu ili imaju samo jednu stopu PDV-a kao što je slučaj s Danskom.

No, kako ističe Marina Kesner - Škreb s Instituta za javne financije, nije problem samo što ćemo po visini PDV-a biti u samom europskom vrhu, već što se stope PDV-a prečesto mijenjaju.

'Pogubno je često mijenjati poreze i tako unositi nezivjesnost u poslovanje poduzeća. A neizvjesnost je neprijatelj investicija. Koji će strani investitor doći u zemlju u koju kojoj ga država 2014. iznenađuje s novim stopama PDV-a, samo nekliko mjeseci nakon što je u srpnju 2013. donijela posve novi Zakon o PDV-u? Kako poslovni subjekti mogu planirati svoju budućnost i ulaganja, kada se porezi, ovoga puta PDV, tako često mijenjaju? Oni sada moraju presložiti svoje bilance za 2014. i odlučiti hoće li apsorbirati predloženo porezno povećanje međustope PDV-a i smanjiti svoje profite ili će jednostavno povećati cijene', napominje Kesner - Škreb.

Vezani članci Ilustracija Ruanda bolja od Hrvatske: Objavljena nova lista percepcije korupcije, Danska na prvom mjestu Ilustracija Odgoj dječaka u Mađarskoj: Ružičasta opasnost vreba, nije ni Hrvatska imuna. Vječna borba s tezama iz prošlog stoljeća

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju