Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stopa se prečesto mijenja'

Hrvatska među rekorderima: Samo Mađari imaju veći PDV od nas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Instituta za javne financije upozoravaju da će se Hrvatska opet naći među rekorderima po visini stopa PDV-a u Europskoj uniji ukoliko Vlada, kako je i najavila, poveća međustopu PDV-a na 13 posto.

Vlada je 26. rujna predstavila 37 reformskih mjera za smanjivanje proračunskog deficita koje sadrže i prijedlog povećanja međustope PDV-a na 13 posto. Hrvatska se s općom stopom od 25 posto, našla u samom europskom vrhu po pitanju visine PDV-a. Nadmašuje je jedino Mađarska sa stopom od 27 posto.

>> EKSKLUZIVNO: VLADA DIŽE STOPU PDV-a!

Ako se međustopa poveća s 10 na 13 posto, Hrvatska će biti među neslavnim rekorderima. Najvišu međustopu u Europskoj uniji ima Mađarska, čak 18 posto, slijedi Finska koja ima 14 posto te Irska s 13, 5 posto. Naime, međustopu PDV-a primjenjuje 18 članica Europske unije, dok ih ostalih 10 ne koristi. Već samo opću i sniženu stopu ili imaju samo jednu stopu PDV-a kao što je slučaj s Danskom.

No, kako ističe Marina Kesner - Škreb s Instituta za javne financije, nije problem samo što ćemo po visini PDV-a biti u samom europskom vrhu, već što se stope PDV-a prečesto mijenjaju.

'Pogubno je često mijenjati poreze i tako unositi nezivjesnost u poslovanje poduzeća. A neizvjesnost je neprijatelj investicija. Koji će strani investitor doći u zemlju u koju kojoj ga država 2014. iznenađuje s novim stopama PDV-a, samo nekliko mjeseci nakon što je u srpnju 2013. donijela posve novi Zakon o PDV-u? Kako poslovni subjekti mogu planirati svoju budućnost i ulaganja, kada se porezi, ovoga puta PDV, tako često mijenjaju? Oni sada moraju presložiti svoje bilance za 2014. i odlučiti hoće li apsorbirati predloženo porezno povećanje međustope PDV-a i smanjiti svoje profite ili će jednostavno povećati cijene', napominje Kesner - Škreb.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Slika nije dostupna GRLIĆ RADMAN I MAĐARSKI KOLEGA Brat uz brata, Mađar uz Hrvata, i uz Finsku i Švedsku u NATO-u

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene