Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nitko ih ne nadzire

Počeli raditi liječnici bez dana pripravničkog staža: ''Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve''

Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Aktualno Galerija Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje tlaka (Foto: Dnevnik.hr) Mjerenje tlaka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Prva generacija liječnika koji neće imati dosad obvezni pripravnički staž diplomirala je i 200-tinjak ih je tijekom ljeta dobilo licencije za rad, no ministarstvo je u međuvremenu poslalo zbunjujući naputak u suprotnosti s pravilnikom koji regulira rad mladih liječnika bez staža, piše u petak Večernji list.

Neki od njih potražili su specijalizacije, neki se javili na natječaj HZZO-a za rad pod nadzorom, a neki su u ordinacijama obiteljske medicine odmah počeli raditi samostalno, bez nadzora starijih liječnika. To dopušta Pravilnik o načinu provođenja rada doktora medicine pod nadzorom bez specijalizacije, u kojem izrijekom piše da rad pod nadzorom nije obvezan, navodi dnevnik.

Pročitajte i ovo Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti

Takav je pravilnik donesen unatoč dvogodišnjem nastojanju studenata medicine, njihovih profesora i dekana, obiteljskih liječnika, mentora te strukovne komore liječnika da ne bude tako – svi su upozoravali da nije dobro da mladi liječnik koji nema ni dana staža samostalno odlučuje o pacijentu. "Tako smo ispregovarali s EU-om", glasilo je obrazloženje koje je navodno vezalo ruke donositeljima odluka.

 ''Pa, ne ide odmah raditi teške slučajeve''

Ministar zdravstva ravnateljima domova zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine pošalje naputak u kojem samostalan rad mladog liječnika uopće nije predviđen!

"Doktor medicine koji je upisao studij nakon 1. srpnja 2013. nema obvezu obavljanja pripravničkog staža ni polaganja stručnog ispita te se nakon završetka studija i stjecanja odobrenja za samostalan rad može zaposliti u sustavu zdravstva na dva načina: putem rada pod nadzorom ili prijmom na specijalizaciju putem natječaja", piše u dopisu ministra zdravstva.

''U formalnopravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99 posto će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji. Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve'', rekao je za Večernji ministar Milan Kujundžić.

Na primjedbu da su Pravilnik i naputak u izravnoj koliziji dodao je: "Mislim da tu nema prijepora, samo igra riječi, ali nazovite moje pravnike da vam rastumače", donosi Večernji list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene