Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna ulaganja

Vrijeme je promjene kuna za euro, policija uputila važno upozorenje: Ovo nikad nemojte raditi

Euro - 4
Euro - 4 Foto: DNEVNIK.hr
U tijeku promjene kune u euro, neki građani će se odlučiti i za kratkoročna investiranja novca u nadi ostvarenja veće zarade. Nerijetko se tako naizgled izvrsne financijske ponude mogu naći i na različitim internetskim stranicama, odnosno društvenim mrežama. Policija upozorava građane kako izbjeći prevarante koji se često kriju iza njih.

Kada na internetu naiđete na "izvrsnu ponudu" za brzu i veliku zaradu te mislite da ste na tragu pametnog ulaganja, prije uplate novca sjetite se da se može raditi i o investicijskim prijevarama tj. prijevarama u online kupovini.

Policija stoga upozorava građane da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju "prodavatelju" svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice.

Naime, policija u posljednje vrijeme često zaprima prijave građana koji su materijalno oštećeni nekom od internetskih prijevara. Iz polcije izdvajaju dva kriminalistička istraživanja krčke i opatijske policija koja se provode zbog počinjenja računalnih prijevara, a kojima je dvoje hrvatskih državljana materijalno oštećeno u vrijednosti više tisuća eura.

Euro - 4 Ilustracija (Foto: Getty Images)

"Brokeri" iz inozemstva varaju ljude

Prije par dana oštećena 78-godišnjakinja s područja Matulja je policiji prijavila kako je u kolovozu ove godine vidjela oglas na jednoj od društvenih mreža o sigurnom ulaganju novca i dobiti putem brokera, a koji jamči veliku zaradu te se upustila u komunikaciju s nepoznatom osobom. Tzv. brokeri iz inozemstva su je mjesecima uvjeravali da će na lagani način doći do izvrsne zarade.

Pročitajte i ovo Ilustracija razmislite još jednom Budite na oprezu! Vrebaju Kouakeu, Francis, gospođa Loclocatelliatelli i ''gospodin iz Bjelovara''

Povjerovavši u takvo sigurno poslovanje, uplatama je uložila 6250 eura, a za uplatu je instalirala i posebnu aplikaciju preko koje je uz novac poslala i svoje osobne podatke i broj bankovne kartice. Kada je početkom prosinca htjela podignuti dobit ili povratiti uloženi novac, brokeri više nisu bili dostupni za komuniciranje.

Na vrlo sličan način je oštećen i 40-godišnjak s području Krka koji je pak bio toliko uvjeren u sigurnu zaradu pa je inozemnim brokerima uložio 770.000 kuna, odnosno gotovo 102.000 eura!

Pročitajte i ovo Ilustracija VAŽNO UPOZORENJE Prodavala tenisice preko interneta pa je opelješili za 20.000 eura: Policija objavila detalje

Lažnim prikazivanjem činjenica stranci su ga uvjerili da putem aplikacija potpisuje i tzv. ugovore o sigurnom ulaganju, a u kojima su ostavljeni svi njegovi osobni podaci i o bankovnoj kartici. Budući da unatoč obećanjima do kraja studenoga 40-godišnjak nije dobio nikakvu dobit od ulaganja, već samo zahtjeve za daljnja ulaganja, kada je htio povratiti uloženi novac njegovi brokeri mu više nisu odgovarali na poruke niti na pozive te je oštećenik shvatio da je prevaren.

Euro - 4 Ilustracija (Foto: Getty Images)

Policija poziva oštećene građane da svaku vrstu sumnje u prijevaru odmah prijave policiji i banci u kojoj se nalazi njihov bankovni račun. Posebno mole da pri tome sačuvaju svu relevantnu dokumentaciju (e-mailovi, poruke s društvenih mreža i grupa, podatke o transakcijama, aplikacije koje su trebali instalirati na računala i pametne telefone za provedbu transakcija) koja će policiji pomoći u otkrivanju počinitelja kaznenih djela.


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene