Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za kupače

Namnožio se u Jadranu i vreba u plićaku: "Njegov ubod je bolan, izaziva iritacije, može dovesti i do paralize"

Aktualno Galerija Vatreni crv - 1 Vatreni crv - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vatreni crv - 2 Vatreni crv - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vatreni crv - 3 Vatreni crv - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vatreni crv - 4 Galerija 1/4 >>
Vatreni crvi - još jedna opasnost koja vreba iz jadranskog plićaka. Sve ih je više zbog zagrijavanja mora, a raste njihov broj i u sjevernom Jadranu, koji im je do nedavno bio prehladan. kakve su posljedice bolnog susreta s njima, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar

Čekinje vatrenog crva, poput bodlji kaktusa, pune su neurotoksina. Onome tko stane na tu životinju, to bi moglo pokvariti godišnji odmor.

"Vatreni crv ispušta neurotoksine koje prilikom uboda u dodiru s kožom ispušta i može izazvati bol i iritaciju. Kod nekih ljudi može čak izazvati djelomičnu paralizu određenog dijela tijela", upozorila je biologinja Tamara Sović Čalić.

Nije novost u Jadranu, kažu znanstvenici, no posljednjih se godina iznimno namnožio, dolazi u pliće more i penje se sve sjevernije, a biologinja napominje kako je zanimljiv po tome što se uopće ne skriva.

Pročitajte i ovo Cvjetanje mora kod Rovinja i morski orah u moru kod Pule Znanstveno objašnjenje FOTO/VIDEO Opasna vrsta nalik meduzi pojavila se u sjevernom Jadranu, a ribari bi zbog još jednog fenomena mogli imati problema

Kod nas je stigao sve do otoka Krka i Cresa.

"Neki dan je potvrđen slučaj i u Trstu. Najbolje ga je ne dirati i izbjegavati bilo kakav kontakt. Svakim danom tijekom ljetnih mjeseci kupači će ga primjećivati sve pliće", objasnio je ronilac Velimir Vrzić.

Razlog je sve toplije more. A nema ni značajnog predatora. Sve to u paketu ide mu na ruku, a neke lokacije posebno su mu drage.

"Posljednjih godina zabilježili smo da je značajan porast populacije na području Komiže, na otoku Visu, isto tako Rogoznice gdje izlaze i na same obale, na same plaže", rekla je Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Strah se zato uvukao među kupače.

"Moram reći da me strah, čim vidim da je nešto nepoznato ja ne ulazim, ostanem vani, eventualno se malo smočim", kaže Larisa iz Pule.

"Evo vidite, sve novo, sve naopako, samo mi to još fali, sve se promijenilo, klima se mijenja, nije kako treba", smatraju Srećko i Spomenka.

Pročitajte i ovo Riba Lav stigla u Hrvatsku - 4 Još jedna invazivna vrsta Opasna riba stigla u Jadran: "Može doći do smrtnih slučajeva i dosta je agresivna"

Ne muče muku samo kupači s njime. Glavobolje zadaje i ribarima.

"Ribari bez svog ulova ostaju na svakodnevnoj bazi jer je na južnom Jadranu toliko raširen da jednostavno je opasnost po ekonomiju i ribarstvo", rekao je ronilac Vrzić.

Ubodete li se na njega, liječnici savjetuju ispiranje alkoholom, a u slučaju jačih rakcija, odite kod liječnika.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene