Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna invazivna vrsta

Opasna riba stigla u Jadran: "Može doći do smrtnih slučajeva i dosta je agresivna"

Aktualno Galerija Riba Lav stigla u Hrvatsku - 1 Riba Lav stigla u Hrvatsku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riba Lav stigla u Hrvatsku - 2 Riba Lav stigla u Hrvatsku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Riba Lav stigla u Hrvatsku - 3 Riba Lav stigla u Hrvatsku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riba Lav stigla u Hrvatsku - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog kilmatskih promjena problemi i nered i u moru. Nakon napuhače na sjevernom Jadranu, na krajnjem jugu iz Crne Gore prijeti riba lav - još jedna invazivna i za naše podmorje opasna vrsta. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović.

Vatrenjača ili riba lav ulovljena je u crnogorskom dijelu Jadrana. Riječ je o invazivnoj vrsti ribe koja može biti opasna za okoliš, ali i za ljude.

"Riba lav je nezgodna jer je otrovnija nego škrpina, otrov može biti opasniji i može doći do smrtnih slučajeva i dosta je agresivna. Zaposjedne greben i sve što je na grebenu pojede", upozorio je Nenad Antolović iz Instituta za more i priobalje Dubrovnik.

Vatrenjaču su u Jadran, prema mišljenju znanstvenika, privukle klimatske promjene i morske struje. Za ljude, dođe li se u izravan kontakt, opasnosti nema, ali stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan.

"Ona samo predstavlja opasnost za hranidbeni lanac jer je strahoviti grabežljivac, predator, nema što ne jede. Poglavito ako netko tko je ne poznaje ide manipulirati s njome, pogotovo ribari, da se ne ubodu jer gotovo sve bodlje koje ima na sebi su otrovne", istaknuo je Jakov Dulčić iz Insitituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Dosad su u blizini Kotora nađene dvije vatrenjače, no kod kupača na krajnjem jugu još nema panike.

Ribari s kojima je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV dosad se nisu susreli s ribom lav.

"Ja sam bio u Japanu i ja znam što je fugu. Ako je ta napuhača fugu, onda znam što je to, samo posebni restorani to smiju imati, obični smrtnici ne. A riba lav? Ja sam ribolovac dugotrajni, ali nikad nisam čuo sa ribu lava", kaže Željko Tunjević iz Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Granica Glas građana Gledatelji Dnevnika Nove TV ocijenili: Kako se Hrvatska nosi s migrantskim valom?

Vijest o ribi lav stiže svega nekoliko dana nakon što je u Medulinu nađena napuhača, najotrovnija riba na svijetu. No napuhača pliva dok riba lav većinom obitava na jednom mjestu.

Jedna od bitnih razlika između napuhače i ribe lav je ta što je riba lav znatno manje otrovna. Stručnjaci preporučuju na mjesto uboda staviti topli oblog kako bi se otrov mogao razgraditi.

Pročitajte i ovo Packa iz Europske komisije - 5 Dva mjeseca za odgovor Hrvatskoj stigla packa Europske komisije, druga zbog istog razloga: Što kaže resorno ministarstvo?

Zagrijavanje Jadrana ne može se spriječiti, a je li moguće stati na kraj invazivnoj vrsti poput ribe lav? "Jednostavno početi loviti jer kvalitetno je meso i početi je nuditi u restoranima", preporuča Antolović.

Sve koji uoče ovu ribu u moru, stručnjaci mole da se jave najbližem institutu kako bi se postupilo po zadanoj proceduri i s minimalnom štetom i za ljude i za okoliš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene