Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši šef srbijanskog pravnog tima ističe da je Srbija bila spremna na izvansudsko rješenje zbog tužbe za genocid.


Bivši šef srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Tibor Varadi ustvrdio je, za beogradske 'Večernje novosti' od petka, da je Srbija u više navrata iskazivala spremnost na postizanje izvansudskog rješenja spora s Hrvatskom oko tužbe za genocid pri tome sudu.

Vezani članci Slika nije dostupna Mogućnost da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu štetu minimalna Slika nije dostupna Tužba je podnesena zbog utvrđivanja istine


'U više navrata Srbija je Međunarodnom sudu pravde, ali i Hrvatskoj, slala dopise u kojima se vrlo jasno izjasnila da je spremna za izvansudsko poravnanje u slučaju tužbe za genocid', rekao je Varadi za 'Novosti' dan nakon što je ovaj list prenio tvrdnje hrvatskog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da bi Srbija inicirala pregovore da je željela da se spor oko tužbe za genocid riješi izvansudski. Po njegovim riječima, bilo je i više neformalnih inicijativa za poravnanje, no do bitnih razgovora nikada nije došlo.

Šimonović: 'Srbija nije željela izvansudsko rješenje'

Šimonović je za 'Večernje novosti' od četvrtka kazao da, kad je riječ o povlačenju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, uvijek postoji mogućnost izvansudske nagodbe, te ukazao kako u takvom slučaju tužitelj mora odustati od tužbenog zahtjeva.

On je ocijenio kako bi, da je željela izvansudsko rješenje spora, Srbija vjerojatno tražila produljenje roka za odgovor na hrvatsku tužbu i inicirala pregovore, a ne, kao što je to učinila, podnijela protutužbu i to još gotovo tri mjeseca prije isteka roka za odgovor na hrvatsku tužbu. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju