Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čestitam Hrvatska!'

Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy: Donosit ćete odluke na dobrobit svih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy s Trga bana Jelačića hrvatskoj i Zagrebu je čestitao na ulasku hrvatske u Europsku uniju.

'Građani zagreba, narode Hrvatske! Svima vam želim reći: ČESTITAM HRVATSKA!', srdačno je pozdravio ulazak Hrvatske u Europsku uniju, šef Europskog vijeća Herman van Rompuy s pozornice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povećao se i broj stanovnika Što je sve EU dobila ulaskom Hrvatske Slika nije dostupna Otvorena Kuća Europe Prvi dan u Europskoj uniji: 'Ovo je jutro bez mamurluka'

>> UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletio i Tomislav Nikolić

'S otkucajem ponoći vaša je zemlja prešla preko važnog praga. To je događaj koji će zauvijek promijeniti život ovog naroda. Uvijek ste bili Europljani, a sad ste i članovi Unije. U ime čelnika svih 27 država članica, od kojih su mnogi ovdje, svim vam srcem želim dobrodošlicu', poručio je Van Rompuy.

Rame uz rame

I on je istaknuo velik trud i naporan rad Hrvatske oko ulaska u europsku obitelj. 'Od sutra će vaši predstavnici sjediti rame uz rame s drugim državama članicama. Zajedno ćete donositi odluke na dobrobit svih građana diljem Unije: Od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockholma', rekao je predsjednik Europskog vijeća.

Van Rompuy je naglasio kako ćemo uskoro vidjeti da članstvo u EU ne znači samo poštivanje i oblikovanje pravila, nego i dijeljenje odgovornosti za zajednički europski pothvat.

Jedinstvo Unije

'I u dobru i u zlu, i za lijepih i za kišnih dana, moramo sačuvati jedintvo Unije. Europska unija ujedinjena je u miru i utemeljena na duhu pomirenja', istaknuo je Van Rompuy.

Rekao je i kako ulazak Hrvatke u Eu predstavlja prekretnicu u novijoj povijesti Zapadnog Balkana te naglasio prebrođene prepreke sa Slovenijom i BiH. 'Vaša zemlja igrat će ključnu ulogu, kao primjer za cijelu regiju', rekao je.

'Dame i gospodo, ponosan sam što sam večeras ovdje, u ovom povijesnom trenutku. Hvala!', riječi su kojima je zaključio svoje obraćanje predsjednik Europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene