Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska broji sate do ulaska u EU, slavi se diljem zemlje!

UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletjeli i Nikolić i Dačić

Mnogi hrvatski gradovi prigodnim programom obilježavaju danas ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a u Zagrebu, gdje će se navečer održati središnja proslava, uvedena je i posebna regulacija prometa.

Događanja možete pratiti UŽIVO na portalu Dnevnik.hr već od 12 sati, a opsežno će tijekom cijelog dana o događanjima izvještavati i Nova TV. Nakon prvog specijala u 15 sati i redovnih Vijesti Nove TV u 17:00, slijedi novi specijal u 18:50 te zatim Dnevnik Nove TV u redovnom terminu u 19:15. U Europsku uniju u programu Nove TV uvest će vas Ivana Petrović i Mislav Bago u specijalu koji kreće u 22:40 i traje do kasno u noć. Pratite ovaj povijesni događaj uz Novu TV i Dnevnik.hr!

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca"

Vaše fotografije i video snimke obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i blokade prometa u Zagrebu, možete nam slati na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo ih objaviti.

Traju dolasci brojnih državnih dužnosnika i izaslanstava u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU. Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitanio i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić sletio je u zagrebačku zračnu luku nešto prije 16 sati. Ovo je prvi Nikolićev posjet Hrvatskoj otkako je izabran za srbijanskog predsjednika. U Hrvatsku su stigli predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Dolasci do kasno navečer

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati. Glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković izjavila je da se promet u zračnoj luci odvija normalno i da sve teče 'kao po loju'.

"Imamo 25 izvanrednih slijetanja i 55 redovnih, ali zaista sve ide onako kako smo samo mogli zamisliti. Najveći broj izvanrednih slijetanja očekuje se od 14:30 do 16:30, a u isto vrijeme je najintenzivniji i naš redovni promet, ali mi smo se dobro ekipirali, dobro pripremili i sve ide zaista bez ikakvih problema", kazala je Capković dodajući da se čini sve kako bi putnici u redovnom prometu imali što manje teškoća.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju.

Iz udaljenih zemalja stigli cestovnim putem, Srbi i Crnogorci avionom

Zanimljivo je da su gosti iz nekih udaljenih zemalja, poput Finske, Latvije i Estonije, odlučili u Zagreb stići cestovnim putem, dok predstavnici, primjerice, susjednih zemalja Srbije i Crne Gore, dolaze zrakoplovima. Na cestovni dolazak odlučile su se i Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovenija, Austrija, ali i Kosovo.

Policija je na brojnim punktovima blokirala promet i kretanje na trasi prema središtu grada kojom se kreću uzvanici. Inače, za veliku proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU, upravo je najveća akcija osiguranja hrvatske policije. Čak 1100 policajaca budno motri svaki detalj - od običnih temeljnih policajaca i prometne policije pa do interventne policije i specijalaca. Na krovovima su raspoređeni i snajperisti. Prilaz središtu grada bit će pod posebnim policijskim kontrolama i u poslijepodnevnim satima. Detaljna ruta kojom će se kretati 30 izaslanstava iz zemalja Europske unije iz sigurnosnih razloga drži se u tajnosti. Najveći je to profesionalni izazov za hrvatsku policiju na kojemu se radilo posljednjih nekoliko tjedana.

Središnja proslava na Trgu bana Jelačića

Središnja proslava hrvatskog pridruživanja EU održat će se danas u večernjim satima na zagrebačkom Gornjem gradu i Trgu bana Josipa Jelačića, a očekuje se okupljanje tridesetak stranih delegacija iz zemalja članica EU, zemalja regije jugoistočne Europe, čelnika europskih institucija te hrvatskih uglednika.

Na vrhuncu svečanosti, poslije 23 sata, predviđeni govornici su premijer Zoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore u ime zemlje koja je u ovom polugodištu predsjedavala EU-om, litavska Dalia Grybauskaite čija zemlja preuzima predsjedanje u ponedjeljak, predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Program događanja

Program je počeo u 10 sati ujutro kada je izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske položilo vijence u čast svim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Od 11.00 do 18.30 sati traju dolasci stranih delegacija u Zagreb. U 18.30 slijede dolasci ministara vanjskih poslova u Banske dvore, a u 19.00 dolasci šefova izaslanstava u Banske dvore. U 19.40 slijedi okupljanje u atriju Banskih dvora 

U 20.00 sati slijedi zajednička fotografija uzvanika, a u 20.15 šefovi izaslanstava kreću prema lokaciji za službenu večeru, koja u 20.30 počinje u Klovićevim dvorima. u isto vrijeme počinje program za građane na Trgu bana Jelačića. Uzvanici će tamo stići u 22.45. U 23.00 sati počinje središnji dio svečanosti, koji bi trebao završiti oko 3 sata poslije ponoći.

>> EKSKLUZIVNO Milanović: Ako sad ne iskoristimo šansu, onda nećemo nikad!

U ponoć će se na graničnom prijelazu Bajakovo otkriti tabla Europske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani će biti skinuta tabla Carina na prigodnoj svečanosti Ministarstva financija i Carinske uprave. Na graničnom prijelazu Plovanija točno u ponoć policijski službenici PU istarske podići će stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i postaja otkriti ploču EU.

Posebna regulacija prometa u Zagrebu

Na snazi je posebna regulacija prometa na određenim prometnicama grada Zagreba i Velike Gorice koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Gornjeg grada i Trga bana Josipa Jelačića. Na tim prometnicama nije dopušteno kretanje vozila, ali se dopušta prelazak vozilima u vrijeme između prolazaka kolona vozila s delegacijama.

U zonama odvijanja središnje proslave, 30. lipnja, odnosno na Gornjem gradu i zoni Trga bana Josipa Jelačića mogu se kretati samo vozila s posebnom akreditacijom. Neposredno uz prometnice po kojima će se kretati delegacije, uz hotele smještaja, kao i u obje zone odvijanja središnje proslave, ne može se parkirati. Autobusni i tramvajski promet odvijat će se po posebnom rasporedu i voznom redu ZET-a.

Iz MUP-a mole građane za razumijevanje i strpljenje radi posebne regulacije prometa, a osobito u vrijeme otežanog prometa uzrokovanog prolazom kolona s vozilima delegacija.

Sjever - jug

Preporučeni alternativni pravci:

• Zagreb - Velika Gorica i Sisak:
Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – novoizgrađena „Istočna obilaznica“ Velike Gorice – Velika Gorica na raskrižje Ulice Ivana Pavla II i Državne ceste broj 31
Velika Gorica – Gradići – Hrašće – Velika – Sisačka – Remetinečka – rotor Remetinec.

• Zagreb – Zračna luka Zagreb isti pravac - s tim da se vozila parkiraju kod stadiona „Radnik“ u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Velikoj Gorici te do Zračne luke Zagreb posebnim autobusima.

• Grad Zagreb

- Jadranska avenija – rotor – Jadranski most – Selska,
- Držićeva – Most mladosti – Sarajevska cesta,
- Radnička cesta – Heinzelova ulica – Voćarska – Bijenička – Mirogoj – Remete.

Očekuje se otežano prometovanje:

• Donja Lomnica – Velika Mlaka – Mičevec,
• Sveta Klara – Buzin – Dugave,
• Ksaverska – Medveščak – Ribnjak – Palmotićeva – Branimirova,
• Šestine – Pantovčak – Britanski trg – Ilica,
• Nazorova – Britanski trg,
• Jukićeva,
• Draškovićeva.

Očekuje se izuzetno otežano prometovanje:

• Savska cesta od Slavonske do Kršnjavoga.
Istok -zapad

Preporučeni sljedeći alternativni pravci:

• Zagrebačka obilaznica, vožnja u oba smjera, u funkciji svi čvorovi uključujući i novoizgrađeni Čvor Kosnica, osim Čvora Buzin

• Grad Zagreb

Slavonska avenija - Zagrebačka avenija,
Bundek – cesta ispod Mosta slobode – Antallova – Cimermanova,
Sarajevska cesta – Jakuševec – Mičevec – Domovinski most,
Dubrava – Markuševec – Gračani – Mlinovi – Šestine – Lukšići – Bijenik –
Črnomerec – Ilica.

Očekuje se otežano prometovanje:

• Rotor Zapruđe - Avenija Dubrovnik – rotor Remetinec,
• Prilaz Gjure Deželića – Masarykova,
• Ulica grada Vukovara od Heinzelove do Držićeve,
• Branimirova – Glavni kolodvor – Haulikova.

Očekuje se izuzetno otežano prometovanje:

• Ulica Grada Vukovara od Savske do Držićeve,
• Zeleni val istok od Jukićeve do Trga žrtava fašizma,
• Zeleni val zapad od Trga žrtava fašizma do Republike Austrije.

Neposredno prije i za vrijeme prolaska delegacija preusmjeravat će se promet s prometnica na kojima se očekuje otežano ili izuzetno otežano prometovanje.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježit će se diljem Hrvatske

Glavni dio programa u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije održava se na središnjem varaždinskom trgu, gdje je oko 16 sati završila utrka sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a navečer će nastupiti ansambl iz Beča i Varaždinski komorni orkestar.

Krapinsko-zagorska županija u pograničnoj općini Zagorska sela priredila je program od 14:30 sati. Iza 16 sati program se nastavlja sportskim i zabavnim sadržajima.

>> VIDEO Ovako je naša Vlada zahvalila Europskoj uniji na dobrodošlici

Građani Vinkovaca obilježit će taj dan na Trgu bana Josipa Škočevića u sklopu priredbe "Priča o gradu" od 19 sati, na kojoj će se prikazati povijest toga grada od prapovijesti do danas.

Primorsko-goranska županija obilježavanje je počela u 10 sati na graničnom prijelazu Rupa s hrvatskim i slovenskim političarima, a navečer otvorenjem Riječkih ljetnih noći te na Korzu, od 19:30 sati, nastupom mažoretkinja. Od 21 sat od zgrade riječkog HNK kreće povorka do Gata Karoline Riječke u luci, gdje će od 22:15 sati održati svečani program s predstavom "Carmina Burana" i "Odom radosti".

Pula će ulazak u EU obilježiti na dva pulska trga, Forumu i Portarati, na kojima će se održavati koncerti. Na Forumu program počinje u 21 sat.

Od doručka na travi u Đardinu do vatrometa na Rivi- Split slavi ulazak u EU

Doručkom na travi u gradskom parku u središtu Splita- Đardinu, s kroasanima i kavom Splićani su počeli slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a točno u podne gradonačelnik Ivo Baldasar je na Pjaci (Narodni trg) podigao zastavu EU, te svim građanima Splita i Hrvatske čestitao ulazak Hrvatske u EU.

Splitsko slavlje naziva 'Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije' trajat će do kasnih noćnih sati. Gradonačelnik Baldasar je rekao kako je Hrvatska uvijek pripadala Europi, a sada joj je i formalno pridružena te poručio 'Dobro nam došla Europo'.

'Ajmo mi raditi, neće nam Europa pomoći ako mi ne pomognemo sami sebi. Svima je jasno da nam nitko ništa nije dao besplatno. Na nama je da mi odradimo svoj dio posla, a onda će nam i drugi pomoći, pa i Europa', rekao je gradonačelnik Baldasar.

Podizanju zastave prisustvovao je i veslač Duje Bonačić, najstariji nositelj olimpijskog zlata, osvajač zlatne medalje na OI u Helsinkiju 1952. Splićane i njihove goste u Đardinu su zabavljali splitski gudački i gitaristički kvarteti, te mandolinski kvartet Da Capo. Po gradskim trgovima nastupaju dalmatinske klape; kod Zlatnih vrata, na Pjaci, Vestibulu, ribarnici i na Voćnom trgu.

Mnoge koji su se zatekli u gradu pod Marjanom kao i građane koji su došli na Rivu proslaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju oduševilo je 270 jedrilica u klasi laser koje su uplovile u gradsku luku. Riječ je natjecateljima Europskog prvenstva mladeži u jedrenju iz 32 zemlje.

Proslava se nastavlja navečer kada će se u 20 sati u središtu grada građanima dijeliti dalmatinski proizvodi. Predstavnici nacionalnih manjina, koji žive u gradu Splitu dijelit će kolače po izvornim receptima zemalja, koja im je uz Hrvatsku, druga domovina.

Na pozornici na Rivi će se od 21 sat izmjenjivati klape i kulturno-umjetnička društva. U ponoć Split dočekuje ulazak u EU uz vatromet, Odu radosti i čestitku gradonačelnika Baldasara. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene