Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta sporna mjera

Dolenec komentirala odluku Ustavnog suda: "Iduće godine će svako dijete moći upisati gradski vrtić"

Aktualno Galerija Ustavni sud Ustavni sud Foto: Dnevnik Nove TV Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Ustavni sud o mjeri roditelj odgojitelj - 4 Ustavni sud o mjeri roditelj odgojitelj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ante Ante Foto: DNEVNIK.hr +3 Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Galerija 1/8 >>
Ustavni sud dao je zeleno svjetlo odluci Gradske skupštine iz 2022. kojom je revidirana ranija odluka o postupnom ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja, koju je bio uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić.

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno, odlučio je Ustavni sud

Kada je preuzeo vlast, aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević naslijedio je mjeru kojom je 5800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5000 kuna mjesečno za troje ili više djece. Za nju se mjesečno iz gradskog proračuna moralo izdvajati oko 40 milijuna kuna pa ju je Tomašević prije dvije godine trajno ukinuo, a za postojeće korisnike drastično je srezao, piše Jutarnji list.

Zbog vijesti o odluci Ustavnog suda je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec danas održala izvanrednu konferenciju za medije.

"Radi se o mjeri za koju je Grad Zagreb samo u 2022. godini izdvojio 70 milijuna eura. To je velik novac kojim možemo izgraditi toliko vrtića da svako dijete može dobiti svoje mjesto. Trenutno je otvoreno sedam gradilišta vrtića, uskoro otvaramo još pet", rekla je.

"Sljedeće godine ćemo otvoriti ukupno 14 novih vrtića i ispuniti jedno od glavnih obećanja: omogućit ćemo svakom dijetetu upis u gradski vrtić", dodala je.

Navela je da korisnici polako izlaze iz mjere kako djeca stječu školsku dob od sedam godina pa će vjerojatno biti korisnika još i iduće godine, no broj je već prepolovljen. Iz mjere je 30. rujna ove godine izašlo 2900 korisnika i trenutno ih je 2420, istaknula je.

Na pitanje novinara odgovorila je da oni koji se zaposle, a imaju dijete mlađe od sedam godina, i dalje mogu primati naknadu od 280 eura.

Grad ranije uveo kompenzacijske mjere

Podsjetimo, naknada se trebala dobivati do 15. godine djeteta, ali se skratila do sedme godine, i još se s 5000 srezala na 1000 kuna neto. Korisnici mjere pokrenuli su upravni postupak, a Visoki upravni sud, u srpnju prošle godine, nakon provođenja testa razmjernosti, zaključio je kako su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem te mjere legitimni, ali nova, ovako srezana mjera, nije razmjerna cilju koji se želio postići.

Grad je, naime, želio spasiti proračun (Tomašević je govorio o godišnjoj uštedi od 300 milijuna kuna za prošlu godinu), vratiti žene na tržište rada, a djecu u vrtiće. Mjera se revidirala, i u rujnu prošle godine donesena je nova, prema kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.

Pročitajte i ovo Bolnica Al Shifa u Gazi Iz minute u minutu Izrael objavio nove snimke: "Ovo su dokazi da Hamas koristi bolnicu za terorizam"

To je značilo da roditelji odgojitelji do toga datuma ostaju na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, a od 1. travnja pomoć im se smanjuje na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Određeno je bilo i da će svi korisnici naknadu dobivati do 30. rujna, a nakon toga gube je oni čija su djeca starija od sedam godina. Grad je uveo i kompenzacijske mjere, od proširenja vrtićkih kapaciteta, do mjera koje bi trebale pomoći povratku roditelja odgojitelja, mahom žena, na tržište rada, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene