Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neutralizacija mina

VIDEO/FOTO Pogledajte snažnu detonaciju na sjeveru Jadrana

Aktualno Galerija Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 1 Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 1 Foto: Sandro Puncet / CROPIX Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 2 Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 2 Foto: Sandro Puncet / CROPIX Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 3 Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 3 Foto: Sandro Puncet / CROPIX Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 4 Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 4 Foto: Sandro Puncet / CROPIX +4 Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 5 Galerija 1/9 >>
U četvrtak ujutro održana je akcija izmještanja i neutralizacije mine u lošinjskom akvatoriju. Zbog mjera sigurnosti u potpunosti je bila evakuirana tzv. crvena zona, odnosno područje uvale Čikat.

U četvrtak u 12:51 kontroliranom detonacijom uspješno je neutralizirana mina u lošinjskom akvatoriju.

Time su prestala ograničenja kretanja u cestovnom prometu u dijelovima Malog Lošinja, kao i u pomorskom i zračnom prometu.

Pročitajte i ovo Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a Istraga zbog afere USKOK u sjedištu Vujnovčeva PPD-a, izuzima se dokumentacija! Oglasili su se iz tvrtke

Građani i gosti otoka Lošinja obaviješteni su o prestanku opasnosti SMS-om Županijskog centra 112.

Cijela akcija započela je u 6:15 sirenama policije i vatrogasaca, čime je označen početak akcije vađenja mine zaostale iz 2. svjetskog rata koja se nalazila u lošinjskom akvatoriju, a potom i njezine neutralizacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija silovao i suprugu Godinama silovao vlastitu kćer, napravio joj i dijete: Žalio se na strogu presudu, sud donio odluku

S prvim zrakama sunca policijski službenici započeli su jutros i sa složenom akcijom uklanjanja mine iz medulinskog akvatorija.

Pod koordinacijom Zapovjedništva za intervencije akciju su proveli ronioci Interventne jedinice policije PU istarske u suradnji s protueksplozijskim roniocima PU koprivničko-križevačke i PU šibensko-kninske, Jedinicom specijalne i interventne policije PU splitsko-dalmatinske te pomorskom policijom i Lučkom kapetanijom. U pripravnosti su bili i vatrogasci i hitna medicinska pomoć, ali zahvaljujući dobroj pripremi i dobro odrađenim policijskim zadaćama nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

"Plan uklanjanja, premještanja i uništavanja mine koja se nalazila na oko 16 metara dubine nedaleko od otoka Bodulaša bio je temeljit, a sama akcija trajala je oko šest sati. Nakon postavljanja sigurnosnih zona na moru i kopnu kolege ronioci prvotno su fiksirali minu, a potom je zračnim balonima podigli prema površini mora, nakon čega je otegljena na sigurnu lokaciju na otvorenom moru izvan Kamenjaka gdje je i uništena u kontroliranim, sigurnim uvjetima'', rekao je Ivan Babić, voditelj za protueksplozijsko ronjenje u Zapovjedništvu za intervencije Ministarstva unutarnjih poslova.

Riječ je o nekontaktnoj protubrodskoj mini serije LMB III, iz doba 2. svjetskog rata. Takve mine najčešće su se polagale u more iz broda ili zrakoplova, a aktivirale su se bez izravnog kontakta s brodom. Mina koju su policijski službenici izvadili iz Medulinskog zaljeva i potom uništili bila je dužine 2,98 metara, a u njoj je bilo oko 690 kilograma eksploziva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene