Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je velike promjene koje očekuju učenike osnovnih škola već od sljedeće godine.

Galerija


Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima predstavnike Svjetske banke na čelu s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju Cyrilom Mullerom.

Vezani članci Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak - 4 Ministrica Divjak objasnila tko u ponedjeljak mora u školu. Čačiću ne zna odgovoriti: "Da se radi o sedmogodišnjaku, znala bih" Radimir Čačić i Blaženka Divjak Je li Radimir Čačić slika hrvatske politike? "Po malo čemu je njegovo ponašanje bilo drugačije od nekog dječaka iz 3. c"

O tome što je dogovoreno, a tiče se školstva, više je rekla ministrica Blaženka Divjak.

"Radio se plan za sljedećih pet godina suradnje sa Svjetskom bankom. Meni je izuzetno drago je da je obrazovanje u prvom planu i da mi u suradnji sa Svjetskom bankom radimo sljedeći korak u obrazovnoj reformi", kazala je Divjak.

Hrvatska zaostaje u načinu poučavanja, ali i u broju sati, kazala je i dodala: "To je jedan od razloga zbog kojeg roditelji u Hrvatskoj moraju plaćati jako puno instrukcija ili raditi s djecom. Mi planiramo cjelodnevnu nastavu od 9 do 16 sati, u jednoj smjeni, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj. U tome imamo potporu Svjetske banke".

Smatra kako će takav sustav školovanja doprinijeti tome da hrvatski školarci ne zaostaju za svojim europskim kolegama. Svjetska banka priprema kredit za Hrvatsku, potvrdila je. "Oni rade s nama. Mi smo pripremili projekt i očekujemo da će tijekom idućih nekoliko mjeseci takav plan biti usvojen i od iduće godine krećemo s pilot-projektom cjelodnevne nastave u Hrvatskoj. Svi učenici bit će u školi od 9 do 16 sati, u jednoj smjeni", najavila je Divjak. "Roditelji neće morati plaćati instrukcije i raditi s učenicima", istaknula je.

Najavila je i proširivanje postojećih kapaciteta škola kako bi projekt bio izvediv. "Jedan od dijelova ovog programa jest izgradnja, dogradnja, opremanje i restrukturiranje postojećih kapaciteta", kazala je Divjak.

Drama kod francuske obale: Zapalio se pa potonuo teretni brod pun automobila i goriva