Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje pilot-projekt

Ministrica najavila veliku promjenu zbog koje više nećete morati toliko trošiti na instrukcije

Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV)
Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/1 >>
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je velike promjene koje očekuju učenike osnovnih škola već od sljedeće godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima predstavnike Svjetske banke na čelu s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju Cyrilom Mullerom.

Pročitajte i ovo Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Početak škole Ministar Fuchs tvrdi da je sve spremno za cjelodnevnu školu: "Roditelji su bili zavedeni, znamo odakle je vjetar puhao" Slika nije dostupna Nastavni sadržaj na tabletima Škole dobile 91 tisuću tableta: ''Ovo je važan korak. On će doprinijeti dinamici nastave i motivaciji učenika''

O tome što je dogovoreno, a tiče se školstva, više je rekla ministrica Blaženka Divjak.

"Radio se plan za sljedećih pet godina suradnje sa Svjetskom bankom. Meni je izuzetno drago je da je obrazovanje u prvom planu i da mi u suradnji sa Svjetskom bankom radimo sljedeći korak u obrazovnoj reformi", kazala je Divjak.

Hrvatska zaostaje u načinu poučavanja, ali i u broju sati, kazala je i dodala: "To je jedan od razloga zbog kojeg roditelji u Hrvatskoj moraju plaćati jako puno instrukcija ili raditi s djecom. Mi planiramo cjelodnevnu nastavu od 9 do 16 sati, u jednoj smjeni, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj. U tome imamo potporu Svjetske banke".

Smatra kako će takav sustav školovanja doprinijeti tome da hrvatski školarci ne zaostaju za svojim europskim kolegama. Svjetska banka priprema kredit za Hrvatsku, potvrdila je. "Oni rade s nama. Mi smo pripremili projekt i očekujemo da će tijekom idućih nekoliko mjeseci takav plan biti usvojen i od iduće godine krećemo s pilot-projektom cjelodnevne nastave u Hrvatskoj. Svi učenici bit će u školi od 9 do 16 sati, u jednoj smjeni", najavila je Divjak. "Roditelji neće morati plaćati instrukcije i raditi s učenicima", istaknula je.

Najavila je i proširivanje postojećih kapaciteta škola kako bi projekt bio izvediv. "Jedan od dijelova ovog programa jest izgradnja, dogradnja, opremanje i restrukturiranje postojećih kapaciteta", kazala je Divjak.

Aktualno Drama kod francuske obale: Zapalio se pa potonuo teretni brod pun automobila i goriva +0 Grande America (Screenshot:Twitter/Premar Atlantique) Svijet Drama kod francuske obale: Zapalio se pa potonuo teretni brod pun automobila i goriva 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene