Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u osijeku

Zapošljavanje "preko veze": Određen istražni zatvor za četvero uhićenih u Agenciji za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima

Uskok je pokrenuo istragu protiv protiv četvero hrvatskih državljana zbog zloporabe položaja i zapošljavanja u Agenciji za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Određen im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Nakon istraživanja policija opravdano sumnja da je 59-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, 43-godišnja hrvatska državljanka kaznena djela poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti, a 42-godišnji i 63-godišnji hrvatski državljani kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Provedenim izvidima utvrđeno je da je u vremenu od početka rujna prošle godine do početka veljače ove godine, 59-godišnjak kao odgovorna osoba ustanove iz Osijeka na poticanje 43-godišnjakinje da je zaposli to i učinio na način da je objavio natječaj za radno mjesto te dogovorio s članovima povjerenstva 63-godišnjakom i 42-godišnjakom da kao najbolji kandidat bude odabrana 43-godišnjakinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna popisu nema kraja ''Svjedoči za mene ili ćeš dobiti otkaz'': Otkriveni detalji zbog kojih je uhićen kontroverzni načelnik Čeminca

Članovi povjerenstva su unaprijed sačinili zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima u kojima su naveli da ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete. Kako bi prikrili nezakonite radnje, 63-godišnjak i 42-godišnjak su zatražili potpisivanje zapisnika o obavljenim razgovorima radi prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju 43-godišnjakinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neće u istražni zatvor Sud nije prihvatio prijedlog USKOK-a: Zlatko Pinjuh branit će se sa slobode, određene mu mjere opreza

Policija je u utorak pretražila dom i druge prostorije, prijevozna sredstva i poslovni prostor kojima se koristi 59-godišnjak, 43-godišnjakinja, 63-godišnjak i 42-godišnjak te su oduzeli poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stick-ove.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

Pročitajte i ovo Josip Špoljarec, Marko Perković i Ivan Bašić zlatko pinjuh iza rešetaka Nevjerojatne priče stanovnika Čeminca o uhićenom načelniku: "Dobili smo ovrhu od 50.000 kuna. Zamislio je da moram platiti što u svom dvorištu prodajem lubenice"

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1979., 1980., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti.
Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine, u Osijeku i drugim mjestima u Osječko-baranjskoj županiji, zatražila od I. okr., svog bliskog prijatelja i ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije (dalje: Agencija), da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je I. okr. pristao.

U cilju realizacije dogovorenog, I. okr. je kao ravnatelj Agencije najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima radnog mjesta prilagođenim isključivo kvalifikacijama II. okr., nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene. Potom je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., 17. siječnja 2022. raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr. od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.

Nadalje se osnovano sumnja da je III. okr., u dogovoru s I. okr., unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima prema kojima ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, pa su onda I. i III. okr., bez sudjelovanja IV. okr. kao člana natječajnog povjerenstva, obavili razgovore s kandidatima i od njih zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju II. okrivljene. Sukladno dogovoru su zatim III. i IV. okr. podnijeli prijedlog da se II. okr. izabere kao najbolji kandidat na natječaju, nakon čega je I. okr. 31. siječnja 2022. donio odluku o zapošljavanju II. okr. na radno mjesto sistematizirano na opisani način, te je sljedeći dan s njom u ime Agencije sklopio ugovor o radu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

U kasnim popodnevnim satima održano je ročište i sudac istrage odredio je svima istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene