Obavijesti Video Pretražite Navigacija
namještanje, utaja, zloporaba

Afera Agram: USKOK podignuo novu optužnicu protiv Bandića, Pripuza, Ljubičića...

Milan Bandić na suđenju (Borna Filic/PIXSELL)
Milan Bandić na suđenju (Borna Filic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić na suđenju (Borna Filic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Jučer dobra vijest za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, danas loša. USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Bandića i još sedmorice zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem.

Protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića USKOK je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za preko 540 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Pavle Kalinić - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Kalinić nakon presude u aferi Agram: "Pripuz je bio kolateralna žrtva u političkom obračunu s Milanom Bandićem"

Dopunu optužnice protiv Bandića USKOK je podnio pred zagrebačkim Županijskim sudom od kojega je zatražio da se optužnica spoji sa slučajem Agram koji se već vodi na tom sudu.

Uz Bandića i Pripuza u dopuni optužnice tereti se i bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, gradonačelnikova savjetnika Željka Horvata, bivšeg direktora ZET-a Ivana Tolića, Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu i nekadašnjeg direktora Čistoće Miljenka Benka.

Bandića se tereti da je zajedno s Ljubičićem kao direktorom Holdinga od listopada 2013. do svibnja 2014. trećeoptuženom Pripuzu, "pogodovao prilikom dodjele poslova na zbrinjavanja otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada od strane Zagrebačkog holdinga privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem", za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu koju Ljubičić "sukladno dogovoru, nije tražio".

U cilju realizacije navedenog, Bandić i Ljubičić su "osobno ili posredstvom" Horvata, posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, "koristeći autoritete svojih položaja, nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način".

Uskok Bandića tereti i da je izbjegao platiti porez na donacije za svoju predsjedničku kampanju "čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza" proračun oštetio za više od 542 tisuće kuna, a gradski proračun za preko tri milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene