Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevaranti iz Osijeka

Umjesto konopljinog ulja prodavao im vazelin za 12.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog uspjela je ući u trag prevarantu iz Osijeka koji teško bolesnim osobama prodaje lažno kopoljino ulje po 12.000 kuna. Testovi su pokazali - kvazi ulje je vazelin i životinjska mast.

Teško bolesnim pacijentima Udruga dr. Živkov iz Osijeka prodavala je nadu. Sredstvo koje je trebalo smanjiti bolove, zaustaviti progresiju bolesti, no ono je u Hrvatskoj zabranjeno. Riječ je o ulju od konoplje.

Pacijenti su bočicu plaćali 12.000 kuna. Međutim, kada bi shvatili da su prevareni, osobe koje su im to prodale, netragom bi nestale.

'S obzirom da sam pronašao podatke da rade i s HZZ-om i Ministarstvom zdravlja, ulijevali su u potpunosti povjerenje. Javila mi se osoba koja je objasnila kako sve funkcionira, kako pomaže i kako je sve to super. To je prezentirano kao spas', ispričao je za Provjereno muškarac (identitet poznat redakciji) čiji se otac teško razbolio.

Komunikacija i s udrugom i čovjekom koji je dostavio ulje odvijala se, kazao je, putem mobitela. Pozivi koje je dobivao svaki put su bili upućeni s različitih brojeva. Nakon nekoliko poziva uslijedila je kupovina. Dvanaest tisuća kuna platio je za navodno ulje konoplje koje je trebalo smanjiti bolove njegovog oca. Ali, ubrzo su shvatili kako je ulje prevara.

Već drugi dan nakon početka konzumacije navodnog konopljinog ulja počeli su problemi. Nuspojave su bile proljev tri dana. Kupio je THC test i pokazalo se da nema THC-a.
Bočicu s navodnim uljem ekipa Provjerenog odnijela je također na vještačenje. Dokazano je da se u noj nalaze naftni derivati; vazelin, parafin te veliku količinu kolesterola, odnosno životinjske masti.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

U Sloveniji će se lijekovi na bazi konoplje dobivati na recept

U registru udruga Republike Hrvatske kao predsjednik udruge naveden je Dražen Živković, a tajnica Jadranka Prohaska. Osim na službenim stranicama Udruge dr. Živkov svoje proizvode nudio je i na raznim oglasnicima. Cijena 500 eura. Do Udruge dr. Živkov ne može se doći. Odgovara automatska poruka da su nedostupni.

Ekipa Provjerenog stoga je otišla i u u Osijek, gdje se udruga nalazi. Na navedenoj adresi ništa osim poštanskog sandučića.

Iz Grada Osijeka potvrdili su da je Dražen Živković zakupac prostora u Županijskoj 36, no zbog duga za zakup trenutno se vodi sudski postupak za iseljenje. Ali osim udruge Živković ima i registriranu tvrtku koja se između ostalog bavi i uzgojem ljekovitog bilja.
Kako na web stranicama Udruga navodi suradnju s raznim institucijama, Provjereno je svima poslalo upit jesu li ikada na bilo koji način surađivali s Udrugom dr. Živkov. Svi povratni odgovori bili su negativni. Nitko nije niti čuo, a još manje surađivao.

Policijska uprava Osječko-baranjska primila je više prijava protiv udruge te provodi istragu.
Tajnica Jadranka Prohaska tvrdi da poznaje Živkovića, ali i da nikada ništa potpisala.
Ipak, ekipa Provjerenog uspjela je 'presresti' predsjednika Udruge dr. Živkov na glavnom osječkom trgu.

U videu pogledajte kako je susret izgledao i što je Dragan Živković kazao novinarima Provjerenog.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene