Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. listopada

Veliki prosvjed umirovljenika: "Profitirali su samo oni s mirovinama iznad 6300 kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod motom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“, u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske 10. listopada u šest gradova u Hrvatskoj održat će se prosvjed umirovljenika, najavio je u srijedu u Zadru pravni povjerenik zadarskoga Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Vedran Uranija.

Prosvjedom će od Vlade tražiti povećanje mirovina, uvođenje nacionalne mirovine, reformu mirovinskog sustava te zaštitu ostalih prava umirovljenika.

"Više od 60 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva. Neprihvatljivo je da oni koji odlučuju o mirovinama najavljuju i određuju povećanje mirovina za 2,1 posto, dok se istodobno povlaštenim kategorijama mirovine povećavaju za 1000 i čak do 3500 kuna.

Poreznom reformom Ministarstva financija profitirali su samo oni umirovljenici koji su imali mirovine veće od 6300 kuna. Kakva je to porezna reforma?" upitao je Uranija.

Zato se, dodao je, traži radikalna izmjena mirovinskog sustava i povećanje mirovina za 19 posto onim umirovljenicima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine jer su oni najviše zakinuti.

"Za ostale kategorije umirovljenika tražimo povećanje mirovina od 14 posto, počevši od 1. siječnja 2018. godine", poručio je te pozvao na prosvjed 10. listopada u 16 sati na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru radnike, bivše radnike, branitelje i druge građane.

Uranija je upozorio da su mirovine u Hrvatskoj među najnižima u zemljama Europske unije, a porazan je podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva, a udio prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju i iznosi samo 37,7 posto. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadarska Liburnija Jednosatni prosvjed vozača gradskih autobusa: "Ne bude li pozitivnog odjeka, prosvjedi će biti još veći" Slika nije dostupna TRAŽE HITNE MJERE Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti: Umirovljenici prosvjeduju u šest hrvatskih gradova

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene