Zanemarivi broj umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine koje su im dostatne za dostojanstveni život bez briga.


Umirovljenici su jedna od najugroženijih skupina u hrvatskom društvu. "S malom mirovinom je teško. S većom, to je već drugo", kazao je reporterki Nove TV Sanji Vištici umirovljenik Franjo. "Što ćemo, pomažu nam malo djeca; umjesto da mi njima pomažemo, oni pomažu nama", dometnula je gospođa Nada.

Vezani članci Slika nije dostupna Mirovinski sustav postaje neodrživ, Hrvatska po statistici na dnu EU-a Slika nije dostupna 'Sadašnji mirovinski sustav je začuđujuće otporan i državni proračun neće eksplodirati. Ali...'

I Juliana jedva krpa kraj s krajem. Bavi se slikanjem pa tu i tamo kapne koja dodatna kuna. "Nama je svaka kuna dragocjena i velika. Sada živim sama, imam muža u domu. Moram plaćati za njega lijekove, a dok platim režije, normalno da ne ostaje puno", kaže nam ona.

Trenutno je u Hrvatskoj 1.231.109 umirovljenika. Kada se pogleda u novčanike, između 1.000 i 2.000 kn prima više od 302.000 umirovljenika. Nešto više, njih 365.942 prima između 2.000 i 3.000 kuna. A 7.000 kuna i više prima prima tek - 8.068 umirovljenika.

Iznos je to koji je daleko od 3.500 kuna, koliko prima Ivanka Margetić. "Ja sam, nažalost, evo udovica. Imam djecu, sina i kćer, i pomažu mi koliko treba, ali živim skromno i meni je dobro", kaže ona. Dobro je i onima koji su u domu. Gordana i Josip ponovno su se našli u domu, i to nakon čak 40 godina. I zaljubili. "Da! Nakon 40 godina smo se ponovno našli u domu." "Nekad smo zajedno radili u TPK." "Prije 40 godina", pričaju uglas.

No i uz godine staža, malo tko si može bez pomoći priuštiti i državni dom. Cijene smještaja kreću se između 1.600 i 3.200 kuna. I čeka se godinama. "Pet godina za dvokrevetne sobe, a za jednokrevetne sobe, kojih imamo manje, čeka se i do desetak godina", kaže Ivančica Balenović, ravnateljica Doma Trešnjevka.

Starost je, kažu, lakša kada se zabaviš nečim. Zorica je tako osvojila i zlato u boćanju. Na pitanje što bi radila bez boćanja, odgovara: "Pa ne znam kako bi. Bilo bi ružno i dosadno". A ionako je tužno da nakon cjeloživotnog rada malo koji umirovljenik u Lijepoj našoj može bezbrižno uživati u starosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr