Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vode se i kazneni postupci

Ukoreno 14 sudaca jer nisu na vrijeme podnijeli imovinske kartice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno sudbeno vijeće ukorilo je 14 sudaca koji nisu na vrijeme podnijeli imovinsku karticu, a četvorici sudaca protiv kojih se vode kazneni postupci - Bariši Gašparu, Peri Miloglavu, Marinu Črnji i Robertu Pešutiću produljilo je suspenziju za još tri mjeseca.

Ukor su dobili suci koji nisu do 1. veljače ove godine DSV-u podnijeli izvješće o stanju imovine, odnosno popunili imovinsku karticu.  Riječ je o sucima zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sandi Bramberger Ostoić i Mladenu Žeravici, sutkinjama zagrebačkog Trgovačkog suda Mariji Jurdana, Nadi Kraljić, Vesni Malenica, Biserki Pavičić i Branki Pavlović, zatim Mirjani Matijanec i Mirku Klinžiću sa zagrebačkog Županijskog suda, sutkinji Prekršajnog suda u Karlovcu Vlatki Sečen, sutkinji Trgovačkog suda u Rijeci Danijeli Korlević, riječkoj općinskoj sutkinji Snježani Grahovac, virovitičkoj općinskoj sutkinji Mirjani Jelavić i vinkovačkom prekršajnom sucu Mirku Gagri.

Sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar pod suspenzijom je još od 2008. kada je protiv njega pokrenuta antikorupcijska istraga. U ožujku ove godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja 25.000 eura mita i namještanja pravosudnih ispita. Uz zatvorsku kaznu izrečena mu je i petogodišnja zabrana obnašanja sudačke dužnosti, a potvrdi li Vrhovni sud presudu oduzet će mu se i 25.000 eura koje je navodno nezakonito stekao.

Splitski općinski sudac Robert Pešutić suspendiran je zbog USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti i primao mito. Protiv njega je u siječnju podignuta optužnica, a sa slobode se brani nakon što je položio jamstvo u nekretninama vrijednima milijun kuna.

>> Švedski suci ne žele u London zbog Assangea

Sudac Općinskoga suda u Krku Marin Črnja ostao je bez sudačkog imuniteta u siječnju prošle godine jer se protiv njega vodi kazneni postupak zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih, zajedno s odbjeglim Miroslavom Kutlom. Črnja je optužen za pomaganje u zloporabi u gospodarskom poslovanju. Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 23 milijuna kuna iz Tiska pokrenuta je na zagrebačkome Županijskom sudu još 2000., a potrajala je do 2006. U međuvremenu je Črnja 2002. imenovan sucem Općinskoga suda u Krku, a mediji su objavili da mu je to uspjelo s lažnom potvrdom da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Črnja je 1990. nakratko bio ministar rada, a mediji ga opisuju kao Kutlinu desnu ruku u poslovima iz 1990-ih.

Sudac Županijskoga suda u Dubrovniku Pere Miloglav privremeno je udaljen sa sudačke dužnosti od sredine srpnja 2010. Optužen je za zloporabu položaja i ovlasti u pretvorbi tvrtke 'Dubrovačko primorje' i nezakonit upis vlasništva nad zemljištem 'Vrtovi Sunca'. U toj su aferi za milijunske zloporabe optuženi bivši predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj. Suđenje je ušlo u završnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene