Udruga Sjena u Saboru
Udruga Sjena u Saboru Foto: Cropix

Najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci u udruzi Sjena ocijenili su u utorak iznenađujućom, ali i poručili kako naknadu treba uvesti u što kraćem roku.


Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta primati naknadu deset mjeseci, obratili su se iz udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena.

"Bili smo iznenađeni jer nismo očekivali, ne znam što se dogodilo preko vikenda da smo dobili tu ponudu", komentirala je najavu premijera Marica Mikulić, dopredsjednica udruge.

Naime, vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Prosvjed roditelja njegovatelja Roditelji njegovatelji: Čekamo da se administracija riješi, a djeca nam umiru

Mikulić ističe da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti naknada.

"Najave smo imali i ranije, ali to nam ne znači ništa u skorije vrijeme, zakoni koji se tiču ove populacije prolongiraju se dugi niz godina, a mi želimo i inzistiramo da se to pravo riješi u što kraćem roku", kazala je Mikulić za Hinu.

S obzirom na proceduru ne može se očekivati da će se naknada nakon smrti djeteta uvesti prije 1. siječnja 2024. godine, smatra Mikulić i pita što je roditeljima njegovateljima kojima dijete umre u međuvremenu.

Anka Slonjšak Pravobraniteljica podržala izmjenu zakona o roditeljima njegovateljima: "Prijedlog je višestruko opravdan"

Vlada, ako želi i ima volje, to može riješiti već sutra ili prekosutra uredbom, dodala je.

Mikulić je ocijenila da uvođenje te naknade nije nikakva pobjeda, nego samo ispravljanje nepravde jer godinama su roditelji bili prepušteni sami sebi, a problematika gurana pod tepih.

Zaključila je i kako je žalosno što se promjene u naknadama ne događaju dobrom voljom vladajućih, nego isključivo pod pritiskom roditelja djece s invaliditetom i borbom na ulicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju