Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vršnjačko nasilje

Udarale su je rukama i nogama, nisu stale čak ni kad je pala na pod. Njezina trauma proširila se i u virtualnom svijetu

Aktualno Galerija Vršnjačko nasilje Vršnjačko nasilje Foto: DNEVNIK.hr Nina Predrijevac Nina Predrijevac Foto: DNEVNIK.hr Lana Petö Kujundžić Lana Petö Kujundžić Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikolina Grubišić Požar Galerija 1/4 >>
Maloljetnice koje su tukle i snimale djevojčicu puštene su na slobodu. Iz policije su poručili kako nije bilo uvjeta za određivanje istražnog zatvora. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Udarale su je rukama i nogama, nisu stale čak ni kad je pala na pod. Šest učenica i učenik osmog razreda - protiv jedne. Zbog vršnjačkog nasilja tri su uhićene pa predane pritvorskom nadzorniku, iako to nije uobičajena praksa kad je riječ o maloljetnicima.

"Ako vidimo da su djeca niske kronološke dobi s jedva 14 godina u stanju fizički i psihički zlostavljati osobu i imati potrebu to snimati, onda smo smatrali da je poruka toj djeci da mi kao policija, kao i sve ostale institucije, trebamo žurno reagirati", rekla je Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji.

Ispitane su pred sucem istrage pa puštene da se brane sa slobode. Uvjeta za određivanje istražnog zatvora nije bilo.

"Mislim da institucije za to ne smiju reagirati tako da se zahtijeva istražni zatvor, a niti da se određuje istražni zatvor. Za vrlo teška kaznena djela i samo iznimno određuje se istražni zatvor za maloljetnike, i dječake i djevojčice", kaže Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija izdala upozorenje U Sesvetama curice cipelarile vršnjakinju, ispred škole na Trešnjevci djeca tukla vršnjaka, sve su snimali...

Pročitajte i ovo Privođenje Jurja Mesića koji je rasistički vrijeđao strance Nasilje i mržnja Muškarcu koji je vrijeđao strance u Zagrebu i veličao nacističke pozdrave određen istražni zatvor

Sve su snimale i objavile na društvenim mrežama. Roditelji djece koja pohađaju ili su pohađala istu školu tvrde - ovo nije prvi put.

"Samo ću vam reći da sam ja svoje oboje djece ispisala iz te škole i prebacila u druge", kaže Marina Matić.

Pretučena djevojčica je hospitalizirana, a kao da to nije dovoljno, njezina trauma proširila se i u virtualnom svijetu.

"Problem je što je dostupno, nitko od nas ne zna koliko ljudi može doprijeti do toga, a ostaje trajno zabilježeno u vremenu. Zato je to veliki poticaj društvu i institucijama da o tome puno razgovaramo", ističe psihologinja Nina Predrijevac.

Posebno jer je prema statistikama broj počinitelja vršnjačkog nasilja 418 - veći nego ikad prije.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene