Roditelji njegovatelji i dalje moraju odmah na burzu ako im umre dijete. U Hrvatskom saboru u petak nisu prihvaćene izmjene zakona. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić je bila u domu jedne od njegovateljica.

Galerija Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica Marina Primorac Vukoja i Matea Ćorić Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica +0 Matea Ćorić, novinarka Nove TV

Roditelji se planiraju boriti i dalje. Riječ je o oko pet tisuća roditelja njegovatelja, većinom majki, kojima po sadašnjem zakonu status prestaje smrću djeteta, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Marina Primorac Vukoja, majka sina Danijela je za Dnevnik Nove TV rekla da nakon povećanja, prima naknadu u iznosu od 4000 kuna za 24-satno njegovanje. Priznaje kako joj to nije dovoljno novca. "Da je dovoljno - aspolutno nije s obzirom na to kolike su potrebe osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju", rekla je Primorac Vukoja.

"Osim njege, on je student druge godine Agronomskog fakulteta što znači da i ja uz njega moram učiti. Ne piše, pa moram zapisivati. Nastavu prati online, osim nekih predmeta. Ja zapravo studiram s njim. On je potpuno ovisan o meni", rekla je Primorac Vukoja.

Što se tiče Vladine odluke, priznaje da ju je doživjela emotivno i da je to razočaravajuće. "Sustav je po ne znam koji put poručio roditeljima njegovateljima da treniraju strogoću nad nama, vrše represiju i kažnjavaju nas", komentirala je tužna majka.

Udruga Sjena u Saboru VIDEO U Saboru djevojci s posebnim potrebama pokušali zabraniti da se obrati novinarima? Oglasili se iz Sabora, kažu: "To nije točno"

Ne vjeruje da će se problem riječiti do ljeta. "77 dignutih ruku u Saboru je pokazatelj bezosjećajnosti, škrtosti", kazala je Primorac Vukoja.

"Meni bi to puno značilo. kad bih imao osobnog asistenta bih mogao pratiti predavanja uživo što bi za mene bilo zadovoljavajuće. Kad slušam predavanja uživo, puno više zapamtim nego kada sam online", zaključio je Danijel.

Više o nezadovoljstvu roditelja njegovatelja pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju