Kosa koja nakon šišanja uglavnom postaje otpad za dvije djevojke iz Zagreba postaje vrlo vrijedan resurs. Od nje izrađuju inače vrlo skupe vlasulje i poklanjaju ih teško oboljelim djevojčicama i djevojkama. Svoj projekt nazvale su "Kosa ljubavi".

Galerija +0 Bolja Hrvatska: Kosa ljubavi za oboljele (Foto: Dnevnik.hr)

Stotine sati humanitarnog rada i 45 vlasulja za djevojčice i djevojke oboljele od malignih i autoimunih bolesti. Bilanca je to kojom se mogu pohvaliti Biljana i Marijana, osnivačice udruge Kosa ljubavi.

Vezani članci Zlatni zmaj - 2 Zlatni zmajevi: Umjesto da izlaze i druže se, oni pomažu mlađima u učenju - "Bolje se osjećate kad ste dio nečijeg uspjeha" Bolja Hrvatska: Sebastian Ćato - 6 Sebastian je naš najmlađi biolog s objavljenim znanstvenim radom: Dječački hobi doveo ga je do fantastičnog otkrića

"Ideja je nastala kada se Marijana htjela šišati i donirati kosu. Došla je na posao i pitala me postoji li mjesto gdje može donirati. Nisam znala za mjesto, stoga sam joj predložile da mi to pokrenemo", govori Biljana Bilajac Poznić.

Kosa koju primaju mora biti duga minimalno 30 centimetara, a izrada jedne vlasulje stoji 5000 kuna. Djevojke sve plaćaju iz vlastitog džepa.

Nakon tri godine postojanja udruge od grada su napokon uspjele dobiti i prostor na besplatno korištenje.

Osim rada u udruzi, djevojke se bave i svojim svakodnevnim poslovima. Marijana radi u udruzi branitelja, a Biljana u fotostudiju. No sve se, kažu, isplati onoga trenutka kad oboljelim djevojkama uruče vlasulju.

"Sam taj sjaj u očima prije i poslije, bez kose i sa kosom, to je bilo to", govori Marijana Čergar.

Biljana i Marijana neće stati samo na Kosi ljubavi. Pokrenule su i projekt "Lijepa si", u kojem obilaze osnovne i srednje škole te djecu educiraju o alopeciji, bolesti opadanja dlake sa svih dijelova tijela.

"Cilj je da ih nekako prigrlimo i damo im do znanja da su stvarno lijepi", govori Biljana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju