Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevladina udruga GONG ocijenila je vrlo neuobičajenim što je glavni državni odvjetnik, koji prema Ustavu predstavlja samostalno i neovisno Državno odvjetništvo (DORH), sudjeluje na konferenciji za novinare koju je sazvao premijer i to povodom istrage DORH-a nad samom Vladom.


"DORH treba provoditi istrage nad radom svih institucija, pa i Vlade, ali imajući na umu da će u tim istragama možda morati propitivati i rad aktualne Vlade i premijera, pa je pitanje kako će tada izgledati dojmovi o nepristranosti DORH-a", smatraju u GONG-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Plenković odgovorio na prozivke zbog Cvitana Slika nije dostupna "Ovo je izuzetna situacija, trebalo je ovako reagirati. Nisam došao kao alibi"

Drže da u tom slučaju ponovno na površinu izlazi sustavni nedostatak političke volje za aktivnu antikorupcijsku politiku koju se ne treba voditi putem konferencija za novinare, nego sustavnih mjera i aktivnosti koje odgovaraju na već uočene rizike.

Glavni državni odvjetnik je nakon konferencije za novinare na primjedbu novinara kako to nije uobičajena situacija, odgovorio: "Nije uobičajeno, ali ni situacija nije uobičajena". "Zbog toga je došlo do odstupanja od dosadašnjeg uobičajenog načina rada, a DORH će javnost obavijestiti o svim činjenicama kad provede izvide", rekao je Cvitan.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u Vladi u prošlom vremenu, zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj.

Premijer je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i Cvitan, rekao da je nakon afere s dnevnicama za koju se saznalo otprilike prije mjesec dana, zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da uz slučaj posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge naloge.

Informacije koje je dobio, kazao je premijer, upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdavanih u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića. Na pitanje odnosi li se to na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će "sve pokazati istraga". (Hina)