Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera?

Udruga Blokirani: "Kompletan prijedlog novog ovršnog zakona stigao iz Hanžekovićeva ureda"

Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr)
Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi ovršni zakon (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Afere s e-meilovima i SMS-ovima donijele su nesigurnost u svaku prepisku građana s institucijama države. Tako su i članovi Udruge Blokirani u jednom mailu radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona vidjeli novu aferu.

Radna skupina za izradu novog Ovršnog zakona završila je s radom, a Udruga Blokirani uočila je nepravilnosti. Prije nekoliko dana, kao članovi te radne skupine, na e-mail su dobili prijedlog izmjena novog zakona, ali od Odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri. Taj ured, kažu, nije bio član radne skupine.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Gost Dnevnika Nove TV Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu" Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Analiza Dnevnika Nove TV Evo što je novo u ovršnom zakonu: Nema deložacija zimi, zabranjuje se ovrha nad nekretninom za dug manji od 40.000 kuna....

Mirela Kervatin, Udruga Blokirani napominje: "Pretpostavljamo da je slučajno na CC elektronskom prepiskom koja je mnogima u ovoj zemlji iz ekipe borgova dolazi glave, stiglo i nama kompletan ovršan zakon iz Hanžeković ureda, na zadnji dan sastanka radne skupine", napominje.

Mail je stigao s adrese Damira Metelka, zaposlenika odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri. Blokirani se protive većini izmjena koje odvjetnički ured predlaže."Kako ne bi trebalo zaustavljati deložacije zimi, kakav bi prijedlog novog ovršnog trebao sadržavati, da se ovrhe i dalje nastavljaju provoditi iako na računima ovršenika nema novca", ističe Kervatin.

O tome je li bilo propusta pitali smo Ministarstvo pravosuđa. Kažu kako se odvjetnik Metelko u prepisku uključio kao zamjenik svog kolege Miće Ljubenka, inače člana radne skupine iz redova Hrvatske odvjetničke komore.

"Slijedom navedenog, odvjetnik Damir Metelko, zamjenik imenovanog člana Radne skupine iz redova Hrvatske odvjetničke komore dostavio je svoje prijedloge i primjedbe na radni tekst Zakona svim članovima Radne skupine za izradu novog ovršnog zakona. Naglašavamo kako je sudjelovanje odvjetnika Damira Metelka u izradi novog ovršnog zakona isključivo sudjelovanje kao predstavnika Hrvatske odvjetničke komore, a ne ispred odvjetničkog ureda u kojem je zaposlen", navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Novi ovršni zakon uskoro će biti upućen u javnu raspravu. Prema njemu, postupak će se voditi na sudovima, pokretat će se elektronički. Dužnik će se štititi opominjanjem, nema više osiguranja prijenosom vlasništva. Cilj je pojeftiniti postupak i zabraniti deložacije zimi, ovrhe neće biti na primanjima poput božićnice i uskrsnice. O promjenama je danas u Saboru govorio i premijer Plenković.

Rekao je kako se dodatno podiže iznos zbog kojeg se ne može ovršiti nekretnina s 20 na 40 tisuća kuna. "Proširujemo krug primanja izuzetih od ovrhe. Stvaramo moderniji sustav naplate koji će osigurati jeftinije, brže i djelotvornije namirenje vjerovnika uz pojačanu razinu zaštite ovršenika", kaže premijer.

Prema posljednjim podacima FINA-e, u blokadi je više od 274 tisuće građana. Ukupno duguju 26 i pol milijardi kuna, najviše bankama i teleoperaterima. Crne brojke drastično su pale u srpnju, nakon što je Vlada donijela odluku o otpisu dugova za oko 150 tisuća građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene