Vlada se uhvatila ukoštac s rješenjem problema blokiranih. Taj problem, poručili su, neće riješiti novi Ovršni zakon, ali najavljuju brži i jeftiniji postupak ovrhe. No oni u blokadi ogorčeni su. Njima, uvjereni su, novi zakon neće pomoći.

Galerija


Na invalidsku mirovinu od 2100 kuna Jadranki su veliko breme ovrhe. "Jedino kad bih mogla dignuti neki povoljni kredit, a ne mogu jer sam blokirana, da onda to što sam dužna platim", kaže Jadranka

Vezani članci Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Udruga Blokirani: "Kompletan prijedlog novog ovršnog zakona stigao iz Hanžekovićeva ureda" Prosvjed blokiranih građana, arhiva (Foto: Pixell) Je li ovo rješenje za 320.000 građana? "Više ne bi bilo situacija da dugujete 200 kuna, a trošak je 800 kuna"

Dug je od nekoliko stotina narastao na desetke tisuća. Ne može ga vraćati u ratama. "Pa ja uopće i ne znam jesam li ovršena'', dodaje ona.

Ne vjeruje da će joj novi Ovršni zakon pomoći. "Mislim da ne, mislim, baš ništa!" rekla je.

Nova pravila vrijedit će za buduće blokirane građane. Plan je da se dužnika bolje informira o pokrenutom postupku koji će nadzirati sud.

Sve će se obavljati preko elektroničkog obrasca. Vjerovnici će ga ispuniti i prijedlog uputiti sudu. Potom će sud abecednim redom odabrati javnog bilježnika i poslati mu zaključak. On će potom dalje o svemu obavještavati dužnika i voditi cijeli postupak kao sudski povjerenik. U konačnici, sud donosi pravomoćno rješenje o ovrsi, a nju će provoditi FINA.

"Ovo je dobro rješenje, rješenje koje bi trebalo zadovoljiti i Europski sud pravde. Tome se treba nadati, budući da ipak sad sud izdaje rješenje o ovrsi, a ne više javni bilježnik", kazao je Vedran Vidmar iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Odvjetnički troškovi

Troškovi postupka bit će manji. I fiksni. Za dug do 5000 kuna - 200 kn, a za veći od 5 tisuća - 300 kuna.

Ostaje pitanje odvjetničkih troškova ako ih angažiraju vjerovnici. Za popunjavanje obrasca sad naplaćuju dužniku od 46 do 6250 kuna, ovisno o visini duga.

"Ako bude takav ključ i kod ovoga, onda bi odvjetnički troškovi mogli s popunjavanjem tog obrasca uvelike nadvisiti te stvarno minimalne troškove FINA-e, suda i javnog bilježnika", upozorava Vidmar.

Oporba kritizira. "Nažalost, očito se pogoduje tim lobijima i njih se ne želi isključiti iz cijelog procesa, a svi znamo da oni ostvaruju velike marže, a to sve ide na teret naših građana i zbog toga imamo toliki broj blokiranih'', kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

"Treba se orijentirati u potpunosti na e-ovrhu, na elektronsku ovrhu, a ako već ne idemo u tom smjeru, onda se treba odlučiti - ili idemo na javne bilježnike pa oni rade sav posao, uz smanjenje njihovih troškova, ili sve prebacujemo na sud", smatra SDP-ovac Peđa Grbin.

"Vlada umjesto da osporava taj nelegitimni, nepravedni dug koji se generirao zadnjih desetak godina, ona nalazi načine kako da ga naplati", ističe Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Božićnice, uskrsnice i druge nagrade neće se moći ovršiti, kao ni jedina nekretnina za dug manji od 40 tisuća kuna. U zimskim mjesecima zabranit će se deložacije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.