Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je predstavio prvu radnu verziju novog ovršnog zakona kojim bi se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova, a javni bilježnici bi u postupku sudjelovali tek kao sudski povjerenici.

Galerija Deložacija, ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) +0 Ministar Dražen Bošnjaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Novine koje je u nacrtu predvidjela radna skupina trebale bi uvesti i veću zaštitu dužnika, sniziti troškove ovršnog postupka, ukinuti mogućnost fiducijalnog upisa vlasništva na nekretnini dužnika, poboljšati elektronsku komunikaciju, povećati sigurnost dostave, proširiti krug izuzetih iz ovrhe, uvesti obvezu obavještavanja dužnika o pokretanju ovrhe te zabraniti deložacije u zimskim mjesecima.

Vezani članci Sjednica Sabora Izglasane izmjene Ovršnog zakona: Poznato što ne smije biti ovršeno, ukidaju se deložacije do proljeća, smanjuju troškovi postupka Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu"

"Prijedlog zakona nudi brži, jednostavniji i jeftiniji sustav", kazao je ministar Dražen Bošnjaković na konferenciji za novinare u utorak, prenosi Hina. Očekuje da će rad na novom zakonu biti gotov do kraja godine, nakon čega slijedi Vladina i saborska procedura.

Deložacija, ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Ministar Dražen Bošnjaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Po ministrovim riječima, najniža cijena ovršnog postupka trebala bi biti 300 kuna, umjesto sada maksimalne veće od 1800 kuna. Ustvrdio je i da sudovi imaju dosta kapaciteta za dodatne poslove te da se bilježnici u radnoj skupini nisu bunili na smanjenje ovlasti.

"Mi kao država imamo pravo odrediti pravila kako će se postupati", zaključio je Bošnjaković, rekavši da zakon ne rješava u potpunosti pitanja blokiranih, ali uvodi jasnija pravila.

Najbitnije novosti

1. Ovršni postupak u cijelosti je pod nadzorom suda. Sudska nadležnost je pravilo (javni bilježnici isključivo pomoćno tijelo u postupku) s ciljem da se odluka suda može izravno provesti u državama članicama Europske unije na temelju donesenih EU uredbi.

2. Poslodavci i HZMO više nisu tijela u postupku koja provode ovrhu, čime se poslodavci administrativno rasterećuju od poslova provedbe ovrhe na plaći i mirovini te povećava razina sigurnosti. Predlaže se novo uređenje - centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem FINA-e koja ovrhu provodi pod nadzorom suda. U tom slučaju poslodavcima ostaje samo obveza distribucije (uplata na račun) prema nalogu suda/FINA-e iznosa plaće koji je izuzet od ovrhe.

3. Uvodi se pravilo o pokretanju postupka elektroničkim putem na propisanom obrascu.

4. Smanjuju se troškovi postupka, i to na sljedeći način - brišu se odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka, potvrda o ovršnosti se izdaje automatizmom, slijedom čega više nema troška izdavanja te potvrde, u slučaju da ovršenik tijekom postupka podmiri tražbinu ili se s ovrhovoditeljem drugačije sporazumije, snosi samo minimalan iznos na ime troška ovrhovoditelju, sudske pristojbe na rješenje o ovrsi su fiksne.

5. Podiže se razina zaštite dužnika - prethodno opominjanje i veća sigurnost dostave (nakon dva bezuspješna pokušaja, dostava putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac – e-Građani).

6. Brišu se odredbe o ugovoru o osiguranju prijenosom vlasništva (fiducija), čime takvi ugovori postaju ništetni.

7. Uvodi se pravilo da se deložacija ne može provesti u zimskom razdoblju (1. studenog – 1. travnja) te se uz postojeću zabranu ovrhe na nekretnini u kojoj ovršenik stanuje povisuje limit do kojeg je zabranjena ovrha na nekretnini, s 20.000 kuna na iznos od 40.000 kuna.

8. Proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe (uz postojeća, dodaju se i nova: božićnica, uskrsnica, regres do porezno priznatog odbitka; terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, naknade za odvojeni život – u cijelosti) te se uvodi pravilo da u svakom slučaju nije moguće provesti ovrhu na primanju s naslova plaće iznad zakonom propisanog iznosa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju