Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udomitelji prosvjeduju pred Saborom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Hrvatskog saveza udomitelja, koji okuplja 14 udomiteljskih udruga, danas su pred Saborom dočekali zastupnike, prosvjedujući protiv Vladina prijedloga zakona o udomiteljstvu koji, kako tvrde, nije uvažio ni jednu primjedbu udomitelja.

Predsjednik Saveza Ivan Peti novinarima je objasnio da udomitelji pozdravljaju činjenicu da se udomiteljstvo po prvi put regulira posebnim zakonom, a ne više kroz Zakon o socijalnoj skrbi.

Pročitajte i ovo Skup udomitelja s djecom - 1 1200 udomiteljskih obitelji Sve veći problem: Djece koja trebaju obitelj sve je više, a udomitelja sve manje Nagrade za udomitelje - 2 Dan udomiteljstva Kod njih su pronašli dom, ljubav i sigurnost: Dodijeljene nagrade za udomitelje godine

Protive se, međutim, ograničavanju broja štićenika po udomitelju sa sadašnjih pet na tri, te smanjivanju starosne dobi udomitelja.

Jedna od osnovnih zamjerki udomitelja je i činjenica da se visina novčanih naknada koje im dodjeljuje država veže uz osnovicu za socijalnu skrb.

Peti je upozorio da naknada udomiteljima po štićeniku, unatoč porastu životnih troškova, nije rasla u posljednjih šest godina, te da bi, po Vladinu prijedlogu, udomitelji ubuduće dobivali naknadu od svega 41 lipe po satu.

Udomitelji traže i da se u zakonu posebno reguliraju njihova prava, te da se odvojeno regulira udomljavanje djece i odraslih.

Prosvjed udomitelja podržala je i predsjednica DC-a Vesna
Škare-Ožbolt koja je najavila da će DC, prođe li ovakav prijedlog u Saboru, zajedno s udrugama izraditi novi prijedlog zakona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene