Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanjsko učenje

Učenje ili šalabahter? Čemu se više pribjegava?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Testovi, ispiti, kolokviji, diplomski i maturalni radovi... To su samo neke od stvari od kojih se srednjoškolcima i studentima diže kosa na glavi. Unatoč najboljoj namjeri da si kvalitetno organiziraju vrijeme kako bi stigli sve naučiti, rijetko se to uistinu i dogodi. Postavlja se pitanje kako si pomoći kad najviše 'zagusti'?

U potrazi za sugovornicima teško je bilo naći studenta ili srednjoškolca koji nije 'kampanjac'. Takvih je danas najviše, no zašto je to tako? 'Nakon svakog ispita za koji sam učila u zadnji tren kažem si 'nikad više'. Uvjeravam samu sebe da ću sljedeći put početi učiti na vrijeme, no to se gotovo nikada ne dogodi', ispričala nam je Sandra, studentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skupo školovanje Želimo li njihov model obrazovanja: Svaki student dužan 26.000 dolara! Slika nije dostupna Pametno, Otvoreno, Znatiželjno VIDEO Zavirite u prvu televiziju koju pokreću hrvatski studenti!

Krizne situacije nijednom studentu nisu nepoznanica, no kako se uopće nađu u takvim situacijama? 'Ponekad se dogodi da imam 4-5 ispita u dva ili tri dana, pa je logično zašto za neke ispite ne stignem naučiti. No, ima i situacija kada mi se jednostavno ne da učiti, pa odgađam. I onda u zadnji čas - panika', dodaje Sandra koja otvoreno priznaje da je 'kampanjka'.

>> Uspjeh: Obitelji u H. Kostajnici dobit će novac za prijevoz do škole!

A panika je ta koja ih potiče na razno razna kreativna 'rješenja' kako bi se izvukli kad zagusti. Cjelonoćno učenje noć prije ispita, šalice i šalice crne kave i energetskih pića, čokolada za podizanje raspoloženja i bolju koncentraciju... A kada ni to nije dovoljno pribjegava se 'šalabahterima' i sličnim pomagalima.

'Ja šalabahtere ne toleriram', kaže nam profesorica i pedagogica Sanja iz jedne zagrebačke gimnazije. 'Smatram da učenje za testove u srednjoj školi nije toliko zahtjevno i da se sve može kvalitetno naučiti odvoji li se malo vremena isključivo za učenje', dodaje profesorica i naglašava kako ih na taj način priprema za fakultet gdje su pravila stroža. 'Ja vidim na učenicima da im učenje tih pedesetak stranica stvara stres, no moraju naučiti da će na fakultetu biti puno teže i da se ne mogu provlačiti varanjem', dodaje.

A varanje na ispitima je nešto što se na stranim fakultetima ne tolerira. Studenti koji su zatečeni u takvim situacijama nađu se pred etičkim povjerenstvom, te im slijede disciplinske kazne koje su nerijetko suspenzija ili čak izbacivanje s fakulteta. Takvi su slučajevi kod nas rijetki, te se studenti i školarci najčešće izvuku s 'padom' na ispitu i packom po prstima. Po tome pitanju Hrvatskoj treba kvalitetnija regulacija

'Ne volim se opterećivati šalabahterima. Jako mi je stresno voditi računa o tome hoće li me profesor vidjeti, što će se dogoditi, gdje ću ga staviti. Zato radije skuham veliki lonac kave i primim se knjige, pa makar i noć prije ispita', kaže nam studentica Sandra.

'Učenje za ispite spada u kategoriju kriznih situacija za studente i učenike jer su svjesni toga da se radi o njihovoj budućnosti. No što se prije nauče nositi s tim bit će im lakše. Svatko te situacije podnosi drukčije, nema nekog recepta, no kada 'skuže' kako preživjeti ispite više nemaju problema', kaže profesorica Sanja.

Sve u svemu, kada otkrijete svoju čarobnu formulu prema kojoj najbolje funkcionirate pod pritiskom život će vam postati mnogo jednostavniji, a vi se razviti u mlade obrazovane profesionalce koji su toliko potrebni svakom segmentu ove zemlje.

Želite li s nama podjeliti kako se nosite s ovakvim situacijama pišite nam na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene