Piti dovoljno tekućine, ali ne alkohol. Na teži su to način naučili akteri iduće priče. Slaveći kraj školske godine na hitnoj je sinoć završilo šestero djece. Među njima i 15-godišnjak koji je sam popio litru votke. Tragom toga doznajemo - mladi u Hrvatskoj sve više i više piju.

Galerija


Alkohol, park i kraj školske godine. Epilog - šestero djece sa intoksikacijom na hitnoj u Klaićevoj bolnici. Najmlađi je sam popio litru votke.

''Između 15 i 17 godina su imali, promila je bilo negdje između 1,3 i 2,5. Sva djeca su sad dobro'', doznaje Dino Goleš od Višnje Tokić Pivac, pedijatrice Klinike za dječje bolesti.

Ovakvih je slučajeva najviše na kraju školske godine. Stručnjaci primjećuju - alkohol je postao unisex, podjednako ga rano i puno piju i dječaci i djevojčice.

''Ako imate jednu skupinu u kojoj puno njih pije, a mali broj ne pije, onda se oni prilagođavaju toj skupini da bi stekli neki status. A i postoji jedan trend prepijanja, znači da to nije pijenje, to je opijanje. Njihov interes u konzumaciji alkohola je da se prepiju toliko da više faktički dolaze u vrlo rizična ponašanja i stanja'', komentira Anto Orešković, psihijatar i stručnjak za ovisnost o alkoholu.

''Svi se moramo uključiti. Prvenstveno od roditelja kod kuće, škola kao odgojnih i obrazovnih ustanova, pa i zdravstvenih ustanova, školskih liječnika'', objasnila je Neda Ferenčić Vrban, specijalist školske medicine, NZJZ Andrija Štampar.

Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Koronavirus u Srbiji Čekali su ovo više od osam mjeseci: U protekla 24 sata susjedi imaju manje od 100 novozaraženih, ali su blizu probijanja psihološke granice

Alkoholna koma - noćna je mora svakog roditelja.

''Objasniti što je to, kako djeluje i zašto u principu ne bi trebalo doći do toga'', govori Jelena.

''Sigurno razgovorom, svojim vlastitim primjerom, ali i razgovorom'', zaključuje Ivona.

Hrvatski učenici baš kao i njihovi roditelji u gornjoj su trećini europskog prosjeka po ispijanju alkohola. Svaki treći 15-godišnjak, i svaka peta 15-godišnjakinja opila se dva i više puta. Eksperimentiraju i 11-godišnjaci. Alkohol je probalo 10 posto djevojčica i 22 posto dječaka. Piju ga jer piju i roditelji, i to i bez ikakvog posebnog povoda.

''Problem je kulturološki. Kulturološki je alkohol sredstvo koje mi kao nacija, nažalost, prihvaćamo. Ali ćemo naći sve moguće prigode, pa čak i karmine počinju bit događaj koji biva obilježavan s alkoholom'', zaključuje Orešković.

Promatrajući podatke o kupovini pića - šest do sedam posto Hrvata ima problem s alkoholom. No kad se tome dodaju gemišti, bevande, rakije i druga domaća pića bez markice...brojke su i puno veće.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr