Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kulturološki problem

Dječak sam popio litru votke, ali problem je mnogo složeniji: ''Njihov interes je da se prepiju"

Aktualno Galerija Koliko maloljetnika konzumira alkohol? - 1 Koliko maloljetnika konzumira alkohol? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladi piju alkohol sve ranije - 2 Mladi piju alkohol sve ranije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladi piju alkohol sve ranije - 3 Mladi piju alkohol sve ranije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladi piju alkohol sve ranije - 4 Mladi piju alkohol sve ranije - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Mladi piju alkohol sve ranije - 5 Galerija 1/12 >>
Piti dovoljno tekućine, ali ne alkohol. Na teži su to način naučili akteri iduće priče. Slaveći kraj školske godine na hitnoj je sinoć završilo šestero djece. Među njima i 15-godišnjak koji je sam popio litru votke. Tragom toga doznajemo - mladi u Hrvatskoj sve više i više piju.

Alkohol, park i kraj školske godine. Epilog - šestero djece sa intoksikacijom na hitnoj u Klaićevoj bolnici. Najmlađi je sam popio litru votke.

''Između 15 i 17 godina su imali, promila je bilo negdje između 1,3 i 2,5. Sva djeca su sad dobro'', doznaje Dino Goleš od Višnje Tokić Pivac, pedijatrice Klinike za dječje bolesti.

Ovakvih je slučajeva najviše na kraju školske godine. Stručnjaci primjećuju - alkohol je postao unisex, podjednako ga rano i puno piju i dječaci i djevojčice.

''Ako imate jednu skupinu u kojoj puno njih pije, a mali broj ne pije, onda se oni prilagođavaju toj skupini da bi stekli neki status. A i postoji jedan trend prepijanja, znači da to nije pijenje, to je opijanje. Njihov interes u konzumaciji alkohola je da se prepiju toliko da više faktički dolaze u vrlo rizična ponašanja i stanja'', komentira Anto Orešković, psihijatar i stručnjak za ovisnost o alkoholu.

''Svi se moramo uključiti. Prvenstveno od roditelja kod kuće, škola kao odgojnih i obrazovnih ustanova, pa i zdravstvenih ustanova, školskih liječnika'', objasnila je Neda Ferenčić Vrban, specijalist školske medicine, NZJZ Andrija Štampar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVARA Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 8327 testiranih Čekali su ovo više od osam mjeseci: U protekla 24 sata susjedi imaju manje od 100 novozaraženih, ali su blizu probijanja psihološke granice

Alkoholna koma - noćna je mora svakog roditelja.

''Objasniti što je to, kako djeluje i zašto u principu ne bi trebalo doći do toga'', govori Jelena.

''Sigurno razgovorom, svojim vlastitim primjerom, ali i razgovorom'', zaključuje Ivona.

Hrvatski učenici baš kao i njihovi roditelji u gornjoj su trećini europskog prosjeka po ispijanju alkohola. Svaki treći 15-godišnjak, i svaka peta 15-godišnjakinja opila se dva i više puta. Eksperimentiraju i 11-godišnjaci. Alkohol je probalo 10 posto djevojčica i 22 posto dječaka. Piju ga jer piju i roditelji, i to i bez ikakvog posebnog povoda.

''Problem je kulturološki. Kulturološki je alkohol sredstvo koje mi kao nacija, nažalost, prihvaćamo. Ali ćemo naći sve moguće prigode, pa čak i karmine počinju bit događaj koji biva obilježavan s alkoholom'', zaključuje Orešković.

Promatrajući podatke o kupovini pića - šest do sedam posto Hrvata ima problem s alkoholom. No kad se tome dodaju gemišti, bevande, rakije i druga domaća pića bez markice...brojke su i puno veće.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene