Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke traži od Ministarstva obrane i Policijskih uprava da javno objave tko su osobe koje su radile popise na temelju kojih je sastavljen Registar branitelja.


UBIUDR, u priopćenju, traži da MORH i MUP javno kažu tko su 'oni koji su potpisivali je li netko branitelj ili nije', a na temelju čega je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sastavilo Registar branitelja.

Vezani članci Prosvjed u Petrinji - 3 Dva prosvjeda u Petrinji zbog spore državne obnove: ''Najveći problem je nesigurnost naših građana, naše djece'' Slika nije dostupna 'Pozornost nacije se skreće s BMW-a'

UBIDR-a pritom upozorava na izjavu posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića - Mladog Jastreba da ništa ne zna o popisu branitelja iz Vukovara, te na informacije 'da i neki drugi zapovjednici brigada nisu u tome sudjelovali, iako oni jedini znaju tko su bili pripadnici njihovih ratnih postrojbi'.

'Ako je to istina, onda se s pravom postavlja pitanja, tko je uistinu sačinjavao, odnosno potpisivao te popise?', stoji u priopćenju.

Udruga traži i da Državno odvjetništvo pokrene postupak 'protiv svake osobe koja je krivotvorila javnu ispravu ili dokument, odnosno dokaze o statusu branitelja, kao i protiv onoga tko mu je to omogućio'.

'To tražimo iz razloga što kažu da se po zakonu ne može objaviti Registar branitelja, a ako se to ne može, onda valjda moramo i trebamo znati tko su oni koji su potpisivali da je netko branitelj ili stradalnik Domovinskoga rata', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge Mladen Pavković.