Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U izbjegličkoj krizi rođena je i prva beba, mala Sirijka Amal što na hrvatskom znači nada. Rođena je u Zagrebu. Mama i beba su dobro. Iako rođena u izbjeglištvu, djevojčica je krenula putem željenog Zapada.


Inače, liječnički timovi koji i dalje rade na terenu, obavili su desetke tisuća pregleda. Prije četiri dana, na svijet je došla sirijska beba, rođena u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu? Slika nije dostupna U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

"Tu je dopremljena od strane policije i ona je sretno rodila", rekao je dr. sc. Jozo Blajić iz Klinike za ženske bolesti i porode. 17-godišnja majka je dobila trudove u vlaku iz Opatovca. No, zahvaljujući brzoj reakciji, sve je prošlo u redu. Rodila je djevojčicu.

"Ona i dijete su bili 4 dana. Sve se odvijalo u redu i ona je napustila Kliniku prema svom cilju. I to je jedan sretan događaj u ovome svemu", rekao je dr. Blajić.

Timovi liječnika i medicinskog osoblja neumorno rade na terenu kako bi pomogli izbjeglicama. Do sada je pregledano njih 9776.

Predsjednica nenajavljeno u Opatovcu, Ostojić poručio: 'Moglo je to i ranije'

"Najviše nam dolaze te male bebe koje su prehlađene. Jer ja sam čuo i tu su mi pričali da su dva dana na kiši hodali, nisu imali nikakve šatore tamo. Boli ih trbuh, abdomen, prehlada i to", kaže Nizar Shoukry, doktor dentalne medicine.

Straha od zaraznih bolesti, za sada, nema. "Prema svim dostupnim informacijama i prema podacima sa terena u kampu nema pojave niti grupiranja kakvih oblika zaraznih bolesti", ističe epidemiolog Davor Čorak.

Liječničke ekipe do daljnjeg su raspoređene na mjestima gdje su izbjeglice. Unatoč teškim uvjetima, maksimalno se trude svima pružiti dostatnu zdravstvenu pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju