Posljednje tri godine uporno izvještavamo o katastrofalnom stanju vukovarske škole Nikole Andrića. Zgrada škole još uvijek na fasadi ima rupe od gelera. Prokišnjava, prozori se raspadaju, a učenici su radi vlastite sigurnosti prošle godine premješteni u drugu školu.

Galerija


Od tada, školska zgrada zarasla je u korov. U Ministarstvu kažu da su obavili svoj dio posla u zakonskim rokovima, a iz Vlade stiže odgovor kako će se u rujnu zaključiti Ugovor i započeti radovi.

Vezani članci Stjepan Sučić Državni tajnik kršio mjere pa vrijeđao policajce u kafiću i razbio vrata u postaji. Glasnogovornik Vlade: "Ako je to istina, takvo ponašanje je potpuno neprimjereno" Kolona sjećanja u Vukovaru - 1 Četvorica policajaca koja su osiguravala Kolonu sjećanja u Vukovaru pozitivna na koronavirus. Zaraženo još nekoliko policajaca iz njihove jedinice

Škola je to u Vukovaru, gradu koji država naziva mjestom posebnog pijeteta.

"Ima nekoliko rupa i jako je stara, ali mislim da će se brzo obnoviti", kaže Eva, učenica 4. razreda.

Obnovu čekaju generacije Vukovaraca. Škola, desetljećima opasna za učenike zatvorena je prošle godine. Od radova tada nema ni traga.

"Mi smo očekivali, kada smo se vratili u Vukovar, da će se sve te škole na podučju Vukovara obnoviti, jedna po jedna išla je u obnovu, no nikako da naša dođe na red", kaže roditelj Zoran.

Ministrica Blaženka Divjak uvjerava da je sad stigao taj red. "Obnova bi trebala završiti tijekom ove i sljedeće godine, da na sljedeću jesen učenici mogu biti u toj školi, učenici Nikole Andrića u školi Nikole Andrića", kaže Divjak.

Slične rečenice slušali su Vukovarci iz mnogih usta. Dnevnik Nove TV bilježi ih od 2016. godine.

"U najkraćem mogućem roku, bio bih jako sretan kada bi one tamo godine bilo sve spremno", rekao je tada bivši minsitar obrazovanja Predrag Šustar.

Pusta obećanja 

No, nije bilo spremno ni u 2017. godini.

Tada je bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić rejai da će započeti s radovima za nekoliko mjeseci i da se za nekoliko mjeseci vidimo u Vukovaru u toj školi, a pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin izjavio je da od jeseni kreću aktivnosti obnove te škole.

Ništa od toga nije se promijenilo ni u 2018. godini.

"Nažalost, da. Za sada ništa od obnove", izjavio je tad Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

"Ono što je realno je da do ljeta imamo izvođače i skelu i radove na samoj zgradi", izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u siječnju 2019. godine.


Gradonačelnik se ne sjeća ovog obećanja, ali zadovoljan je jer radovi , uvjerava, konačno počinju.

"Ako ćete mi zamjerati što se nakon 28 godina čekanja stvar nije dogodila u šestom ili osmom mjesecu, nego u devetom, moj grijeh. Neka zamjeri tko mora", kaže Penava.

Za obnovu je potrebno 15 milijuna kuna. Ulaže ih država, a da bi to uopće bilo moguće morao se mijenjati zakon.

Proveden je i postupak javne nabave, za izvođača je odabrana vukovarska tvrtka Vodotoranj. Vlada će u rujnu donijeti konačnu suglasnost da se krene s radovima.

No, Vukovarci se boje da će nešto ponovno zapeti.

"Roditelji i djeca su umorni od obećanja i u pravilu vlada veliko nezadovoljstvo, to se upisuje u 1. Razred jer roditelji ne znaju što da rade i gdje da upišu svoje dijete", kaže Josipa Kotromanović, ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Navodni prioritet nekoliko hrvatskih vlada ustvari je njihova sramota - sve dok se nova škola ne izgradi.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr