Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučio DORH

Odbačena kaznena prijava protiv Penave zbog objave videa djece koja sjede dok svira himna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio prijavljen za povredu privatnosti djeteta kada je u siječnju na internetskim stranicama grada objavio snimku učenika srpske nacionalnosti kako sjede tijekom izvođenja hrvatske himne na nogometnoj utakmici.

Ne navodeći imena, vukovarsko tužiteljstvo je na svojim stranicama objavilo da je 5. srpnja odbacilo kaznene prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih djela povrede privatnosti djeteta te javnog poticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Pročitajte i ovo Predizborni skup Domovinskog pokreta anketa Dnevnika Nove TV Treba li Domovinski pokret koalirati s ljevicom? Pogledajte kako ste glasali Predizborni skup Domovinskog pokreta - 1 Skup uoči izbora Domovinski pokret: "Zaustavimo Milanovića, Plenkovića i Pupovca!"

Naime, Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne.

Na istoj konferenciji za novinare je upozorio kako je Vukovar "epicentar puzajuće velikosprske agresije". Općinsko državno odvjetništvo ističe kako je prvoosumnjičenog i njegove suradnike kazneno prijavila jedna politička stranka, tereteći ga da je na spomenutoj konferenciji za novinare poticao na međunacionalnu netrpeljivost.

Protiv Penave je kaznenu prijavu podnio i jedan građanin, tvrdeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta. Vukovarsko tužiteljstvo tvrdi kako je provelo izvide povodom obje kaznene prijave, te utvrdilo da je drugoosumnjičena sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju na spomenutoj konferenciji za novinare te pripremila tekst kojim se prvoosumnjičeni obratio javnosti.

"Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", kažu u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru. Također, zaključuju, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene