Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI SADA DOISTA KRAJ?

Za obnovu jedne od najderutnijih hrvatskih škola, o kojoj smo mnogo puta izvještavali, osigurano 15 milijuna kuna

Škola u Vukovaru (Dnevnik.hr)
Škola u Vukovaru (Dnevnik.hr)
Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru, na čije derutno stanje reporteri Dnevnika Nove TV već godinama upozoravaju, konačno je dočekala radosnu vijest. Vlada je izglasala izmjene Zakona koje će omogućiti da se škola obnovi iz državnog proračuna. Osim ovime, ministrica se pohvalila i da profesore očekuju nova materijalna prava.

Kada ih pitate kakva je njihova škola, prvo što im padne na pamet su - problemi. ''Prokišnjava krov, ploče su pokidane, prozori i ima dosta rupa na školi'', rekla je Dora iz 7. razreda OŠ Nikole Andrića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj'' Centar Klik u Puli - 2 Pula kao primjer KLIK za uspjeh: Otvorena moderna škola za učenike, ali i odrasle - ''Fantastično, jako mi se sviđa!"

''Mislim da je ova škola među, a možda i je u najlošijem stanju u Hrvatskoj'', smatra Miloš iz 7. razreda.

Da će se Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru obnoviti, naslušali su se i roditelji i učenici. ''Bilo je još dok ja nisam išao u školu. Moj prijatelj ima brata koji je na fakultetu, još onda su obećavali'', rekao je sedmaš Filip.

Sada više ne bi trebalo biti kočnica. Za obnovu je osigurano 15 milijuna kuna, a danas je Vlada usvojila zakon kojim država može obnavljati lokalne škole.

''Jedino ono što sada ovisi i s nestrpljenjem čekamo je uopće s kojom brzinom će doći do rasprave tog Zakona u Saboru'', kaže Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Iz saborskog Odbora za obrazovanje uvjeravaju da će se izglasati prije ljetne stanke. Iako oporbu muče neke druge stavke zakona.

''Pruža se mogućnost roditeljima da odlučuju o tome što će njihova djeca, koje sadržaje njihova djeca uče. Štogod to značilo. To ćemo tražiti u narednih tjedan, dva obrazloženje'', rekla je SDP-ovka Sabina Glasovac, potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje.

Veće plaće za učitelje i učitelje

Osim izmjenama zakona, resorna ministrica se pohvalila i prihvaćenim kolektivnim granskim ugovorima.

''Pored zadržavanja materijalnih prava učitelja i još ugovaramo nova prava koja će omogućiti da učitelji rade u boljim uvjetima'', pohvalila se ministrica Blaženka Divjak.

Pa će se tako onima koji rade više od 30 godina dizati plaća za 4% ili će moći birati smanjenje norme od dva školska sata. Profesorica Ivanka Herak koja radi već 37 godina ne misli da su to znatno bolji uvjeti.

''Ja sam tijekom svog dugogodišnjega staža čula mnoga obećanja, ali su se rijetka ispunila. Kao visoko obrazovani kadar u ovome društvu, imamo pravo više novaca dobiti od društva'', kazala je Herak.

Među obećanjima kojih su se naslušali i profesori i učenici je reforma obrazovanja - koja se izmjenama zakona konačno može uvesti u škole. No da u potpunosti zaživi - još je dug put.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene