Obavijesti Video Pretražite Navigacija
subvencijska prijevara

Velika akcija EPPO-a, policija upala u poznatu tvrtku: Na meti osobe iz više županija, pronevjereni milijuni eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Lucija Ocko/Cropix
U tijeku je akcija EPPO-a u više hrvatskih županija, sumnja se da je pronevjereno više milijuna eura.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava, objavio je EPPO.

U priopćenju stoji da su te hitne dokazne radnje rezultat kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Pročitajte i ovo Kolačići s cjepivom protiv bjesnoće Važno upozorenje Milijuni ovih kolačića past će iz aviona na tlo diljem Hrvatske: "Nemojte ih dirati!"

"Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinile subvencijske prijevare u vrijednosti od više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo uzbuna u susjedstvu Muškarac i žena ležali krvavi nasred ulice: Svemu su prethodili bizarni događaji

N1 je objavio da je policija na zahtjev europskog tužiteljstva upala u sjedište tvrtke Vajda u Čakovcu i još nekoliko lokacija. Vajda je članica Grupe Pivac.

Još je prije godinu dana portal Telegram pisao o nalazu kontrolora Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojim se ukazuje na nepravilnosti vezanima za milijunske potpore Grupi Pivac.

Prema tim napisima, Grupa Pivac izdašna sredstva dobila je kao potporu iz Mjere 14 Dobrobit životinja, kojom se pomaže onima koji primjenjuju više standarde dobrobiti životinja od važećih propisa ili uobičajene prakse. Kontrolom je, međutim, utvrđeno da većina njihovih farmi ne primjenjuje više standarde. 

Martinović: Vlada nema utjecaj

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović izjavio je u četvrtak da hrvatske vlasti nemaju činjeničnih saznanja vezano za sumnju u subvencijsku prevaru u tvrtki Vajda iz Čakovca, a o čemu hitne dokazne radnje provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu.

"U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju, podupiremo rad kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove, to su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu Vlada nema na to nikakvog utjecaja", kazao je Marinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Martinović je istaknuo da Vlada podupire rad EPPO-a i ni u jednoj fazi se ne upetljava u njihov rad.

Postoji razina sumnje

Upitan treba li ubuduće bolje voditi računa kako se dijele te potpore, naglasio je da izvršna vlast radi svoj posao, dakle u konkretnoj situaciji Ministarstvo poljoprivrede, ali kada dođe do tih anomalija onda postupaju oni koji trebaju postupati.

"Teško je u bilo kojoj situaciji društvenoj na jednoj tako širokoj razini zatvoriti sve moguće pore i isključiti u startu takve stvari, ali kada se anomalije eventualno dogode, a u ovom trenutku postoji određena razina sumnje, onda postupaju nadležna tijela koja tu razinu sumnje trebaju dovesti do najviše razine sumnje koja onda podrazumijeva mogućnost optuživanja", rekao je.

Na pojedinačnoj, individualnoj razini uvijek su takve stvari moguće, kaže Martinović, napominjući da mu je kao čovjeku koji je dio izvršne vlasti bitno da sustav svojim postupanjima, a primarno regulativom koja to uređuje, tome ne doprinosi.

Aktualno Bartulica kaže da mu prijete smrću: "Tko će odgovarati ako se meni ili mojoj obitelji nešto dogodi?" Sabina Tandara Knezović i Stephen Nikola Bartulica Sabina Tandara Knezović i Stephen Nikola Bartulica Foto: DNEVNIK.hr Stephen Nikola Bartulica Stephen Nikola Bartulica Foto: DNEVNIK.hr Bartuličina istina Bartuličina istina Foto: DNEVNIK.hr Bartuličina istina - 2 Bartuličina istina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bartuličina istina - 1 Bartuličina istina - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bartuličina istina Hrvatska Bartulica kaže da mu prijete smrću: "Tko će odgovarati ako se meni ili mojoj obitelji nešto dogodi?" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene